vrijdag 27 oktober 2023

Vanaf 2025 een brigade van de Bundeswehr in Litouwen

11 oktober - Een zware gevechtsbrigade van de Duitse Bundeswehr met 4000 soldaten moet vanaf 2025 in Litouwen zijn gestationeerd. Minister van defensie Pistorius noemt dit het grootste projekt uit de geschiedenis van de Bundeswehr. De konkrete planning moet eind dit jaar zijn afgesloten, afhankelijk van de bouw van infrastruktuur door de Litouwers. Men heeft lokaties in Vilnius en Kaunas op het oog. Volgens het huidige tijdsplan zal begin 2024 een voorhoedecommando van de Bundeswehr naar Litouwen worden gestuurd. In fasen wordt de brigade daarna opgebouwd, tot eind 2024 gaat het om enkele honderden soldaten voor een kernstaf. De brigade moet op zijn laatst in 2028 volledig inzetbaar zijn. Zij gaat onderdeel vormen van de Divisie 2025 die door Duitsland aan de NAVO is toegezegd en kan dus ook op andere plaatsen worden ingezet buiten Litouwen.

Er zal een geheel nieuwe brigade worden gevormd uit gevechtseenheden (bataljons?) die nu in Duitsland aanwezig zijn, maar het gaat niet om de verplaatsing van een volledige in Duitsland gelegerde brigade. Dat zou het stationeringsconcept van de Bundeswehr, dat moet voldoen aan de NAVO-verplichtingen, teveel verstoren. De militairen zullen voor een verblijf van drie jaren hun gezinnen en partners meenemen. Overigens zou volgens onderzoek van de Tagesschau maar een vijfde van de militairen daartoe bereid zijn.

Bronnen: Die Zeit, Augen Geradeaus (T. Wiegold)

AANVULLING: Momenteel is een bataljon van de Bundeswehr in Litouwen gestationeerd. Dit is onderdeel van het verdedigingsplan voor Litouwen onder leiding van de Litouwse infanteriebrigade Iron Wolf. Deze vormt samen met de lichte infanteriebrigade Griffin de landmacht van het land. Het hele Litouwse leger telt 22.000 soldaten.

Bron: IMI (Martin Kirsch, Jürgen Wagner)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten