woensdag 25 oktober 2023

Britse en Amerikaanse versterkingen in verband met Gaza-oorlog [UPDATE-4]

13 oktober - A-10 Warthog gevechtsvliegtuigen voor steun aan grondtroepen van het 354ste Fighter Squadron uit Arizona van de US Air Force zijn gisteren aangekomen in het Midden-Oosten. F-35s, F-15s en F-16s worden in het kader van de Gaza-oorlog daar ook heen gestuurd. Amerikaanse vliegtuigen van hetzelfde type A-10 van het 75ste Fighter Squadron uit Georgia waren al in de regio van Central Command. Ze zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vijandelijke tanks en pantservoertuigen. Ook F-15Es van het op de Britse vliegbasis Lakenheath gestationeerde 494ste Expeditionary Fighter Sqaudron zijn op het strijdtoneel aangekomen. Luchtmachteenheden van de VS die al aanwezig waren blijven samen met hun plaatsvervangers in het Midden-Oosten. Dan kan bijvoorbeeld gelden voor het 421ste Fighter Squadron F-35s.

Verder is het vliegdekschip Gerald R. Ford met eskader naar het oosten van de Middellandse Zee gedirigeerd. [Het vliegdekschip Dwight D. Eisenhower is ook ter plaatse. 2000 mariniers  varen mee. De 26ste Marine Expeditionary Unit opereert in de Golf van Oman].

Bron: Reuters (Idrees Ali, Costas Pitas)

Engeland heeft onder meer patrouillevliegtuigen P-8 en twee hulpschepen van de marine naar de oostelijke Middellandse Zee gestuurd samen met drie Merlin helikopters en een compagnie mariniers. Volgende week gaat er ook een taakgroep van marineschepen heen met het landingsdok Lyme Bay en het hospitaalschip Argus. De luchtverdedigingsdestroyer Duncan (Type 45) was al eerder ter plaatse als onderdeel van een NAVO-eskader.

Bronnen: Air Force Times (Rachel Cohen), Defense News (Andrew Chuter)

UPDATE: 20 oktober - De Amerikaanse destroyer Carney heeft volgens het Pentagon in de noordelijke Rode Zee gisteren met SM-2 geleide wapens drie kruisraketten en een aantal drones van de Houthi-rebellen in Jemen onderschept, die in noordelijke richting vliegend mogelijk op weg waren naar Israël. De Carney was een dag eerder door het Suezkanaal gevaren de Rode Zee in.

Bronnen: Reuters (Idrees Ali, Costas Pitas), CNN (Jim Sciutto, Oren Liebermann, Natasha Bertrand)

UPDATE-2: 24 oktober - Luchtverdedigingsonderdelen van de Amerikaanse landmacht van drie bases in Texas, Noord-Carolina en Oklahoma zijn naar het Midden-Oosten gestuurd. Ze nemen batterijen Patriot-raketten en een batterij Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) mee. Het zou gaan om 900 militairen. Ze moeten VS-troepen in Irak en Syrië beschermen tegen raket- en drone-aanvallen door milities, die zijn geïntensiveerd vanwege de Gaza-oorlog. Meer dan 2000 VS-militairen zijn door het Pentagon in alarmstatus geplaatst, klaar om zo nodig te vertrekken. Extra F-16s van het 119e Expeditionary Fighter Squadron (Nationale Garde New Jersey) zijn aangekomen in het Midden-Oosten.

Bron: Military.com (Konstantin Toropin)

UPDATE-3: 31 oktober - Nog 300 Amerikaanse militairen zijn naar het Midden-Oosten gestuurd. Het zijn specialisten op het gebied van explosieven, verbindingen en andere ondersteunende activiteiten (enablers).

UPDATE-4: 1 januari 2024 - De groep van het vliegdekschip Ford is op de thuisreis vanuit de Middellandse Zee. Ze worden afgelost door het amfibische aanvalsschip Bataan, het doklandingsschip Carter Hall en het amfibisch transportdok Mesa Verde (de groep heeft 2000 mariniers) die verplaatst zijn vanuit de Rode Zee naar de Middellandse Zee. Hiermee wordt de aanwezigheid van twee Amerikaanse vliegdekschepen in het Midden-Oosten beëindigd. De Eisenhouwer blijft in de Golf van Aden.

Bron: CBS News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten