maandag 4 november 2019

Honderden VS-troepen vertrekken en komen aan in Syrië

31 oktober - De New York Times beschrijft hoe momenteel in het noordoosten van Syrië dagelijks honderden VS-militairen vertrekken naar Irak - en anderen weer terugkomen in Syrië. Naar verwachting zal het eindresultaat zijn dat het totaal aantal rond 900 zal belopen, weinig minder dan het aantal van 1000 dat op de grond aanwezig was toen president Trump drie weken geleden bevel gaf Syrië te verlaten. Inmiddels is men het er in politieke kringen in Washington over eens dat de missie van de nieuwe troepen - eerder geregelde gemechaniseerde infanteriesoldaten dan special forces - eruit zou bestaan de 'olievelden' in het gebied te bezetten, althans te garanderen dat deze niet in handen vallen van IS of de Syrische regering. Het beeld van de Times is dat van de oorspronkelijke groep er rond 250 over zullen blijven rond de stad Deir ez-Zor zuidelijk van het oorspronkelijke inzetgebied rond de Koerdisch-Arabische regio. De nieuwkomers uit Irak hebben Bradley panterinfanterievoertuigen en mogelijk een paar tanks bij zich. Het totale aantal rond de olievelden zou rond 500 bedragen, samen met het nog zuidelijke gelegen garnizoen van al-Tanf kom je dan op 900.
The War Zone meldt hierover dat M2A2 Bradley Fighting Vehicles en militairen van het 4e bataljon van de Nationale Garde van South Carolina (!) per C-17 Globemaster III transportvliegtuig zouden zijn aangekomen op een vooruitgeschoven positie in Deir ez-Zor. De voertuigen waren ook gesignaleerd toen ze werden ingeladen op vliegbasis  Ali Al Salem in Koeweit, een opmarsgebied voor het VS-leger. Een eerdere voorhoede met mijnbestendige lichte pantservoertuigen M-ATV was afgelopen weekend over de weg de grens van Irak naar Syrië gepasseerd op weg naar Deir ez-Zor.
Dit bataljon heeft Bradley's en Abrams tanks en is onderdeel van het 30ste Pantserbrigadegevechtsteam dat in zijn geheel afgelopen week was aangekomen in Koeweit (als aflossing van een andere brigade). De VS-landmacht heeft standaard een snelle interventiebrigade in Koeweit als onderdeel van Operation Spartan Shield.
Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt, Helene Cooper), The War Zone (Joseph Trevithick)
ZIE OOK: Lolita C. Baldor, Trump OKs wider Syria oil mission, raising legal questions. Associated Press, 6 november 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten