maandag 25 november 2019

Drones neergeschoten boven Libië

23 november - AFRICOM maakte gisteren bekend dat een van hun ongewapende drones is neergeschoten boven de Libische hoofdstad Tripoli. Het type werd niet bekend gemaakt, maar The Aviationist analyseert dat twee soorten drones van de VS regelmatig daar vliegen, de RQ-4 Global Hawk van Sigonella (7e Verkenningssquadron) en de MQ-9 Reapers die zowel in Sigonella (onderdeel van het 324ste Expeditionaire Luchtverkenningssquadron) en in Niger op Basis 201 bij Agadez zijn gestationeerd. Op vliegbasis Larissa in Griekenland waren in elk geval tot augustus 2019 tijdelijk MQ-9's gestationeerd, een verlenging is echter volgens The Aviationist waarschijnlijk, zodat dit ook nog een optie is.
De dag tevoren was een MQ-9A Predator van de Italiaanse luchtmacht ten zuidoosten van Tripoli neergestort. Deze vloog volgens Italië in het kader van Operazione Mare Securo (Veilige Zee), een terreurbestrijdingsoperatie in het centrale deel van de Middellandse Zee. Die werd in augustus 2017 uitgebreid naar de Libische wateren als ondersteuning van de Libische kustwacht. Wat de drone in het binnenland uitvoerde blijft onvermeld.
The Aviationist denkt dat de drones zijn neergehaald door verstoring van hun verbindingen (jamming), mogelijk door apparatuur van Russische huurlingen (Wagner). Storen van de Reapers die worden geleid via satellietverbindingen is een lastige klus op het gebied van Elektronische oorlogsvoering (EOV), aldus The Aviationist.
Bron: The Aviationist (David Cenciotti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten