vrijdag 15 november 2019

De reaktie van de VS op Chinese ambities in de Zuid-Chinese Zee

10 november - De South China Morning Post wijdt een beschouwing aan de rivaliteit tussen China en de VS in de Zuid-Chinese Zee. De laatste jaren zette Peking vooral civiele schepen van de kustwacht en vissersschepen (zogenaamde white hull schepen) in om zijn claims in deze regio kracht bij te zetten (in tegenstelling tot oorlogsschepen kunnen deze worden gezien als minder bedreigend). Maar in het kader van de strategie van de 'Volksoorlog op Zee' is daarbij ook een robuuste visserijvloot (maritieme militie) georganiseerd en zijn zeer grote kustwachtschepen verschenen.
De 'vrije zee operaties' (Fonops) van de VS-marine zijn hierop een antwoord. Daarbij wordt nu af en toe ook opgetreden met een koppel marineschepen die de door China geclaimde 12-mijlszone binnenvaren. Daarnaast zijn er Fonops gekomen in een nieuwe regio, het meer oostelijk aan de kant van de Filipijnen gelegen gebied rond Scarborough Shoal dat de facto sinds 2012 onder Chinese kontrole is.
De schepen van de kustwacht van de VS zijn hier nu ook bij betrokken. Onlangs oefenden de Walnut en de Joseph Gerczak (snelboten) van deze organisatie samen met het landingsschip Choules van de Australische marine en de patrouilleboot Otago van de Nieuw-Zeelandse marine in deze wateren. De Morning Post denkt dat de kans op schermutselingen toeneemt.
Bron: South China Morning Post (Richard Heydarian)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten