woensdag 3 juli 2019

VS sturen F-22 stealth gevechtsvliegtuigen naar Qatar

29 juni - De luchtmacht van de VS heeft voor het eerst F-22 stealth vliegtuigen verplaatst naar Qatar als onderdeel van de troepenopbouw in de krisis rond Iran. Door Central Command verstrekte foto's tonen er vijf boven de vliegbasis Al Udeid.
Op Al Udeid zijn na 2003 rond 11.000 militairen van de VS en coalitiepartners en meer dan 100 vliegtuigen gestationeerd. Rond 80% van het bijtanken in de lucht in de regio gebeurt vanaf deze basis.
Eerdere bewegingen rond de Golf:
24 juni - Het amfibische aanvalsschip Boxer met de 11e Marine Expeditionary Unit (MEU) en een squadron gevechtshelikopters komt aan in het operatiegebied van de Vijfde Vloot rond de Golf. Het is de aflossing voor de Kearsarge die eerder door de Straat van Hormoez naar buiten ging. De Boxer wordt begeleid door het amfibisch transportdok John P. Murtha en het amfibische doklandingsschip Harpers Ferry.
21 juni - Twee B-52s van Al Udeid vliegen boven de Perzische Golf nadat een dag eerder een Global Hawk RQ-4 verkenningsdrone van de VS is neergeschoten. De B-52s werden geëskorteerd door vier F-15C jachtvliegtuigen. De geleide-wapen-kruiser Leyte Gulf en andere VS-middelen in de regio hebben verhoogde paraatheid (72 uur) met het oog op een mogelijke militaire reactie van de VS (die uiteindelijk uitbleef).
16 juni - Een aantal Britse mariniers (20-30 of 100 al naar gelang de bron) gaan naar het Midden-Oosten voor een al langer geplande oefening. Volgens het ministerie van defensie in Londen is er geen verband met de aanslagen op tankers in de golf van Oman.
14 juni - De geleide-wapen-destroyer Mason - al aanwezig in de Perzische Golf - is naar de Golf van Oman gestuurd en voegt zich bij de destroyer Bainbridge in de buurt van een van de aangevallen tankers.
Bronnen: Al Jazeera, Stars and Stripes (Joshua Karsten), Sputnik, Newsweek (James LaPorta, Tom O'Connor), Forces Network, TASS
AANVULLING: Op 27 juni kwamen de eerste negen van twaalf F-22s van de 192ste Fighter Wing van de Nationale Garde van Virginia vanuit vliegbasis Moron in Spanje aan op vliegbasis Al Udeid in Qatar. Ze werden ondersteund door zeker vier KC10 en één KC-135 tankers. De andere zijn nog voor reparaties in Moron.
Bron: The Aviationist (David Cenciotti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten