maandag 1 juli 2019

Turkije wil permanente militaire aanwezigheid in Noord-Irak

26 juni - Al-Monitor bericht over operatie Claw van het Turkse leger tegen de PKK in de regio Hakurk in het noorden van Iraaks Koerdistan bij de berg Qandil. Aan de operatie die al bijna een maand duurt nemen 4000 Turkse soldaten van twee commandobrigades deel en een aantal teams van de special forces.
De veldtocht wordt ondersteund met TB-2 gewapende drones, F-16s, Storm houwitsers die van over de grens schieten en (voor het eerst) grond-grond geleide wapens van het type Bora. Het hoofdkwartier van de operatie ligt in de Turkse provincie Hakkari.
Volgens een insider aan de Turkse kant zou het de bedoeling van Turkije zijn om langer te blijven, anders dan bij Operatie Sun in 2008 en meer zoals tijdens Operatie Dawn in 1997. Er zijn enige aanwijzingen dat er gekoördineerd wordt met Erbil (Iraaks-Koerdische regering). In Bagdad heerst stilzwijgen hierover.
Het is volgens de artikel nog de vraag of het Turkse leger hiermee niet overbelast wordt. En vanaf oktober beginnen winterse omstandigheden.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten