maandag 8 juli 2019

Emiraten bouwen aan milities in Jemen (UPDATE)

4 juli - Volgens de website Al-Araby al-Jadeed (gelieerd aan Qatar) bouwen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) milities in het zuiden van Jemen op om de rol van het reguliere leger van de VAE in de oorlog in Jemen over te nemen. De milities behoren tot de Zuidelijke Interimraad die ambities zou hebben om zich af te scheiden en de oude deling in Noord- en Zuid-Jemen (Aden) te herstellen.
Brigades zouden met name georganiseerd worden in het grensgebied tussen de oude landsdelen.
Een andere website, Middle East Eye (gelieerd aan de Moslimbroeders met financiering van Qatar) meldt de komst van honderden door de VAE getrainde strijders op het strategische Jemenitische eiland Socotra in de Arabische Zee. Er is daar al een militair kampement van de Emiraten die ook de toegang tot de haven en het vliegveld zouden kontroleren.
Diplomatieke bronnen van Reuters bevestigen dat de Emiraten troepen terug hebben gehaald uit Aden en de westkust van Jemen. Het heeft te maken met de toenemende spanning met Iran, waardoor de heersers van de VAE de militairen liever wat dichter in de buurt willen hebben.
Bronnen: Al-Araby al-Jadeed (The New Arab), Middle East Eye, Reuters (Aziz El Yaakoubi, Lisa Barrington)
UPDATE: 8 juli - De terugtrekking van VAE-troepen uit Jemen was al lang gepland en overlegd met Saoedi-Arabië, de coalitiepartner bij de oorlog in Jemen, aldus een militaire woordvoerder van de VAE tegenover Reuters.
Een Jemenitische militaire woordvoerder verklaarde dat de VAE-soldaten de legerbasis in Khokha 130 km ten zuiden van de havenstad Hodeidah hebben ontruimd (in Hodeidah is een wapenstilstand van kracht met de noordelijke Houthi-rebellen).
Bronnen: Reuters (Aziz El Yaakoubi), Al Jazeera


Geen opmerkingen:

Een reactie posten