dinsdag 7 mei 2019

VS-vliegdekschip en B-52's naar de Perzische Golf (UPDATE 4)

7 mei - Vier B-52 bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht worden naar het Midden-Oosten gestuurd. De eerste twee vliegen vandaag vanaf vliegbasis Barksdale in Louisiana om morgen aan te komen in vliegbasis Al Udeid in Qatar. Eind maart waren de B-1 bommenwerpers van de VS vandaar naar huis gegaan.
Daarnaast gaat het vliegdekschip Abraham Lincoln met eskorte versneld van de Middellandse Zee naar de regio van Central Command rond de Perzische Golf. Verwacht wordt dat de Lincoln de komende 48 tot 72 uur door het Suezkanaal gaat, daarvoor is toestemming gevraagd aan Egypte. Dit zou sowieso gebeuren, maar nu vindt de vlootbeweging een tot twee weken eerder plaats. Sinds het vliegdekschip Stennis begin april de omgekeerde route gevolgd was, was er geen carrier van de VS meer in de regio.
Volgens CBS News zal CENTCOM ook om extra Patriot luchtdoelraketten vragen.
* De inzet van de B-52Hs [van het 20ste Expeditionary Bomb Squadron] en de Lincoln in de Golf zijn beslist niet ongebruikelijk, maar hadden de laatste tijd meer te maken met de oorlog tegen ISIS. Nu worden niet gespecificeerde dreigingen tegen Amerikaanse troepen als argument aangevoerd. Volgens een expert bij de Stars and Stripes kan de regering Trump proberen om de druk op Iran op te voeren door de inzet van de Lincoln voor te stellen als een actie tegen Iraanse dreiging. De spanning wordt opgevoerd terwijl oliesankties verscherpt worden. Een provokatie vergelijkbaar met het beruchte Tonkin-incident in de Vietnamoorlog valt niet uit te sluiten.
Bronnen: Stars and Stripes (Joshua Karsten), CBS News
AANVULLING: Het eskader van de Abraham Lincoln (CVN-72)bestaat verder uit de geleide-wapen-kruiser Leyte Gulf (CG-55) en de geleide-wapen-destroyers Bainbridge (DDG-96), Gonzalez (DDG-66), Mason (DDG-87) en Nitze (DDG-94). [Ook het Spaanse fregat Mendez Nunez maakt er deel van uit evenals een onderzeeër].
ZIE OOK: Kevin Baron, How not to announce a ship deployment. Defense One, 7 mei 2019
UPDATE: 9 mei - Het amfibische aanvalsschip Kearsarge (LHD-3) met zijn parate amfibische groep (ARG), bestaande uit het  amfibische transportdok Arlington (LPD-24) en het landingsdokschip Fort McHenry (LSD-43) en met de 22ste Marine Expeditionary Unit (MEU) aan boord is de Straat van Hormoez gepasseerd en bevindt zich nu in de Arabische Zee (de toegang tot de Indische Oceaan). De ARG was al in de Perzische Golf, de passage was eerder gepland en houdt geen verband met een eventuele dreiging vanuit Iran.
De Lincoln is nu in de Rode Zee, na vandaag het Suezkanaal te zijn doorgegaan en valt daarmee onder de Vijfde Vloot.
Nog twee B-52s hebben zich naar het gebied van Central Command begeven. De eerdere inzet van twee B-52Hs werd ondersteund door twee KC-10 tankvliegtuigen.
Bronnen: Marine Corps Times (Kyle Rempfer), USNI News (Sam LaGrone), Air Force Magazine (Brian Everstine)
UPDATE 2: 11 mei - Het Pentagon heeft gisteren bekend gemaakt, dat een extra batterij Patriot geleide wapens voor luchtverdediging naar het Midden-Oosten wordt gestuurd alsmede de Arlington (LPD-24), een amfibisch transportdok voor landingsoperaties met tot 600 mariniers, pantservoertuigen, landingsboten en helikopters. Het schip kan ook optreden als commandoschip. Patriotsystemen staan momenteel in Bahrein, Jordanië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Bronnen: Military Times (Kyle Rempfer), Al Jazeera
UPDATE 3: 14 mei - Op 11 mei is de luchtmacht van de Vs begonnen met 'afschrikkingsvluchten' boven de Arabische Golf met B-52 bommenwerpers[F-35A Joint Strike Fighters]  en F-15C jachtvliegtuigen. De F-15s  werden bijgetankt door een KC-135 van het 28th Expeditionary Aerial Refueling Squadron. Dit squadron werkt vanaf een niet bekend gemaakte lokatie voor Central Command bij operaties in Irak, Syrië,en Afghanistan. De F-15s waren drie dagen eerder naar het Midden-Oosten verplaatst. Er zijn ook F-35s in de regio.
Spanje heeft zijn fregat Méndez Núñez met 215 zeelieden tijdelijk teruggetrokken uit het eskader van vliegdekschip Lincoln. Het land wil niet betrokken raken bij het konflikt met Iran. De integratie van het fregat in de gevechtsgroep zou oorspronkelijk duren tot 31 oktober. Het zal nu dus niet meegaan met de Lincoln de Straat van Hormoez in, maar in het gebied blijven om zich eventueel later weer bij het eskader te voegen.
Bronnen: Air Force Times (Kyle Rempfer), El Pais (Miguel González)
UPDATE 4: 16 mei - Twee geleide-wapen-destroyers van de VS, de McFaul (DDG-74) en de Gonzalez (DDG-66) zijn vanmiddag zonder incidenten door de Straat van Hormoez gevaren. De groep met de carrier Lincoln vaart vandaag ter hoogte van de Golf van Oman en het mariniersschip Kearsarge bevindt zich voor de kust van de Verenigde Emiraten bij de ingang naar de Perzische golf.
Bron: USNI News (Sam LaGrone)

1 opmerking: