woensdag 1 mei 2019

Oorlogsschepen VS en Frankrijk varen door de Straat van Taiwan (UPDATE)

29 april - De Amerikaanse destroyers William P. Lawrence (DDG 110) en Stethem (DDG 63) zijn gisteren door de 180 km brede Straat van Taiwan gevaren naar het noorden. De Stethem, die binnenkort naar huis zal gaan, verblijft kennelijk nog in het gebied van de Zevende Vloot. Het varen door de zeestraat - hoewel het internationale wateren zijn - wordt beschouwd als een uitdaging van China, dat Taiwan als deel van zijn grondgebied ziet.
Op 6 april voer het Franse fregat Vendemiaire (F734) ook door de Straat van Taiwan. In dit geval werd het geschaduwd door de Chinese marine. Dit Franse schip is gestationeerd in Nouméa in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan.
De VS, die optreden als beschermheer van Taiwan, hebben sinds 2010 voor meer dan 15 miljard aan wapens geleverd aan Taiwan.
Bronnen: Reuters (Idrees Ali, Phil Stewart), The Guardian
UPDATE: 23 mei - Opnieuw zijn twee marineschepen van de VS - de geleide-wapen-destroyer Preble (DDG 88) en de tanker Walter S. Diehl (T-AO 193) - in noordelijke richting door de Straat van Taiwan gevaren.
De marine van Taiwan zelf hield een grote schietoefening met kanonnen, geleide wapens en dieptebommen aan de oostkant van het eiland waar de Chinese dreiging geacht wordt toe te nemen.
Bronnen: Reuters (Idrees Ali), Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten