zondag 26 mei 2019

Pentagon stuurt 900 extra militairen naar het Midden-Oosten (UPDATE 3)

24 mei - Na een week van verwarring over een mogelijke krisis rond de Perzische Golf heeft het Pentagon bekend gemaakt dat op verzoek van Central Command 900 extra VS-militairen naar het Midden-Oosten worden gestuurd. Het gaat om een squadron van twaalf gevechtsvliegtuigen, een eenheid genie om de fysieke beveiliging van een aantal vliegbases te verbeteren en bemande en onbemande inlichtingen- en verkenningsmiddelen om de activiteiten van Iran in de Golf beter in de gaten te kunnen houden. Bovendien wordt de inzet van 600 soldaten van een afdeling Patriot geleide wapens met vier batterijen voor luchtverdediging verlengd, waardoor het totaal aantal betrokken militairen op 1500 komt.
Aanvankelijk waren hogere aantallen genoemd - 5000 of 10.000. Mogelijk gaat het nu om de eerste fase van een grotere troepenversterking. De mogelijkheid van plaatsing van VS-troepen op de vliegbasis Prins Sultan in Saoedi-Arabië - buiten bereik van Iraanse luchtaanvallen - is in de pers genoemd. De VS hebben nu in het aandachtsgebied van Central Command 60-80.000 militairen waaronder 14.000 in Afghanistan, 5200 in Irak en minder dan 2000 in Syrië.
Van de kant van de VS-marine is bekend gemaakt dat de geleide-wapen-destroyer Mason M(DDG-87) van het eskader van het vliegdekschip Lincoln door de straat van Hormoez is gegaan. Eerder hadden twee mariniersschepen hetzelfde gedaan (in omgekeerde richting).
Bronnen: Stars and Stripes (Corey Dickstein), CNN (Barbara Starr, Ryan Browne), USNI News (Ben Werner)
UPDATE: 2 juni - De Lincoln oefent samen met een B-52 bommenwerper in de Arabische Zee, de toegang tot de Perzische Golf.
Bron: Associated Press
UPDATe 2: 4 juni - De Lincoln blijft voor het moment voor de oostkust van Oman, gaat nu niet door de Straat van Hormoez. Een konfrontatie met Iran wordt vermeden, hetgeen Associated Press "opvallend" noemt.
Bij de Lincoln in het Midden-Oosten zijn verder de destroyers Bainbridge, Mason en Nitze — en de geleide-wapen-kruiser Leyte Gulf.
Bron: Associated Press (Jon Gambrell)
UPDATE 3: 20 juni - India heeft twee marineschepen, de geleide-wapen-destroyer Chennai en de patrouilleboot Sunayna, naar de Golf van Oman en de Perzische Golf gestuurd om de militaire veiligheid te waarborgen voor schepen onder Indiase vlag die deze wateren passeren.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten