donderdag 12 juli 2018

Rusland moderniseert mogelijk kernwapendepot in Kaliningrad

9 juli - Defense One bericht over de modernisering sinds half 2016 van een Russisch munitiedepot in de enklave Kaliningrad dat mogelijk geschikt is voor de opslag van kernwapens. Het artikel is deels gebaseerd op een publikatie vorige maand van de Federation of American Scientists (FAS) van de hand van Hans M. Kristensen. Op satellietbeelden is de gerenoveerde bunker bij Kulikovo te zien. Het is onduidelijk of het depot ook werkelijk kernwapens bevat. De officieel bekend gemaakte Russische politiek is om alle taktische kernwapens te koncentreren in centrale opslag. Kristensen veronderstelt dat het depot in Kulikovo een voorwaartse opslagbunker is, die in tijden van krisis kan worden voorzien van kernwapens.
Voor zover bekend is dit het enige kernwapendepot in de regio Kaliningrad. Het kan bestemd zijn voor de nukleaire bommenwerpers (dual-capable) op de vliegbasis Chkalovsk (8 km afstand), de kustartillerie in Donskoye (27 km), die onlangs het P-800 Bastion systeem in gebruik heeft genomen met volgens de VS dual-capable raketten (SS-N-26), de basis van de Baltische Vloot in Baltiysk (35 km) met nukleaire onderzeeërs en oppervlakteschepen en de 152ste Detachement Missile Brigade in Chernyakovsk (96 km) met de SS-26 Iskander. Volgens de VS zouden verder ook de luchtafweerraketten S-300 en S-400 in de enclave dual-capable zijn.
De Russische troepensterkte in Kaliningrad zou volgens de vroegere commandant van US Army Europe generaal Hodges tussen 2014 en 2020 toenemen van 9000 tot 14.611 (wel erg gedetailleerd!).
Bronnen: Defense One (Patrick Tucker), FAS (Hans M. Kristensen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten