dinsdag 24 juli 2018

Gewapende VS-drones vliegen vanuit Niger (UPDATE)

20 juli - Eerder dit jaar is US Africa Command (Stuttgart) in alle stilte begonnen met bewapende dronevluchten vanuit Niger. De drones vliegen vanaf een basis bij de hoofdstad Niamey, maar er zijn volgens AFRICOM nog geen aanvallen uitgevoerd op doelen binnen Niger.
De maatregel geldt als een reaktie op de hinderlaag van vorig jaar, waarbij special forces van de VS sneuvelden. Daarnaast worden de VS-patrouilles voorzien van meer pantservoertuigen en vuurkracht.
Het werk aan de nieuwe Air Base 201 bij Agadez in het midden van het land zal naar verwachting eind dit jaar worden afgesloten. De drones zullen dan vanaf deze basis gaan vliegen - gunstiger gelegen ten opzichte van het inzetgebied.
Er zijn rond 800 VS-militairen in Niger, in omvang het tweede Amerikaanse kontingent in Afrika na Djibouti.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)
Zie ook: Carley Petesch (Associated Press), US confirms drones in Niger have striking capability, 29 juli 2018
4 september - Bij Foreign Policy nog even een overzicht van de bases voor VS-drones m.b.t. Afrika.  Vanuit Agadez (binnenkort) en Djibouti (doelen in Jemen en Somalië) wordt met gewapende drones gevlogen. Libië wordt bestookt met drones die op Sicilië zijn gestationeerd. Onbevestigd is een bericht dat vanaf Air Base 101 bij Niamey in Niger sinds januari met gewapende drones wordt gevlogen. Verkenningsdrones van de VS vliegen vanaf bases in Tunesië en Kameroen.
Bron: Foreign Policy (Lara Seligman)


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten