dinsdag 14 november 2017

Zuid-Korea wil niet dat Japan meedoet aan oefening

13 november - Zuid-Korea heeft een Amerikaans voorstel verworpen voor een trilaterale militaire oefening met Japan. In plaats daarvan zijn de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse marine eergisteren begonnen met een vierdaagse marine-oefening met drie vliegdekschepen en 11 destroyers van de VS en zeven Zuid-Koreaanse schepen waaronder twee destroyers.
Als argument voerde Zuid-Korea de gevoelens van de bevolking aan (Japan heeft tot en met de Tweede Wereldoorlog Korea langdurig bezet), maar vermoedt wordt dat de betrekkingen met China ook een rol spelen.
Zuid-Korea heeft ook bezwaar aangetekend tegen de Japanse deelname aan gezamenlijke oefeningen van de VS, Zuid-Korea en Australië bij het eiland Jeju op 6 en 7 november. Die oefeningen hadden als thema de onderschepping van nukleair gerelateerd materiaal met bestemming Noord-Korea.
Bron: Nikkei Asian Review (Hiroshi Minegishi)

1 opmerking:

  1. Misschien goed om 1) te weten dat Jeju nog steeds omstreden is als militaire bases en Koreaanse vredesactivisten al jarenlang actievoeren op het eiland.

    Seoul is nog steeds getekend door de Japanse bezetting. Zuid-Korea is langdurig bestuurd door collaborateurs met de Japanners, Rhee. In 1895 begon de bezetting, omdat Japan grond aan de voet wilde op het vaste land. De schofferingen waren enorm. Het anti-Japanse gevoel zit daarom diep en overstijgt de logica van politieke allianties. Het gevoel neemt ook neit af door de steeds militaristischer koers van Tokyo.

    Naast Japan, relaties met China moet ook een derde argument aangevoerd worden. Zuid-Korea zit niet te wachten op een in elkaar stortend Noorden. Een geleidelijke normalisering van relaties wordt geprefereerd, uiteindelijk resulterend in wwat een soft-landing unification wordt genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen