maandag 20 november 2017

Meer VS-troepen in Somalië

19 november - Het aantal VS-militairen in Somalië is dit jaar meer dan verdubbeld tot boven de 500, veelal extra special forces die worden gestationeerd op buitenposten in het hele land om lokale strijdkrachten te adviseren bij de strijd tegen islamistische guerilla's van al-Shabab (en ISIS in het noordelijke Puntland). De operatie omvat ook twee nieuwe militaire hoofdkwartieren in de hoofdstad Mogadishu en het opvoeren van de al langer plaatsvindende luchtaanvallen. In de hoofdstad is een Mogadishu Coordination Cell geaktiveerd.
Een hoofdkwartier van de SEALS (special forces van de marine) is verplaatst vanuit Duitsland naar Mogadishu om de adviseursgroepen te koördineren. Trainers van de 101ste Airborne Division hebben van de zomer gewerkt met Somalische troepen op een gefortificeerd kompleks op de luchthaven. Ze zijn nu teruggegaan, maar volgend jaar zal de 10e Mountain Division een vergelijkbare missie uitvoeren.
De troepenopbouw gaat samen met een inkrimpende missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. In maart wees president Trump delen van Somalië aan als gevechtszone en mandateerde de bevoegdheid om luchtaanvallen uit te voeren verder omlaag.
Africa Command rapporteert 28 VS-luchtaanvallen dit jaar in het land, waarvan negen deze maand. Vorig jaar waren er 13 luchtaanvallen en grondoperaties (raids) en in 2015 vijf.
Bron: Politico (Wesley Morgan)
Zie ook: Conor Gaffey, Is the United States getting into another forever war?  Newsweek, 19 november 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten