vrijdag 10 november 2017

VS vinden dat NAVO te weinig troepen levert voor Afghanistanoorlog

9 november - VS-commandanten hebben vandaag gezegd dat ze op de vergadering van NAVO-ministers van defensie in Brussel de ministers van de bondgenoten er op hebben aangesproken, dat ze te weinig extra trainers leveren voor de oorlog in Afghanistan. Die zijn nodig, zodat VS-soldaten vrij worden gemaakt voor gevechtstaken.
Sekretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO had eerder deze week verklaard dat het aantal extra-troepen van 3000 door de VS en de bondgenoten samen zou worden geleverd. Diplomaten zeiden nu dat de VS momenteel 2800 militairen zullen leveren en de bondgenoten 700, totaal dus 3500 extra. Duitsland heeft al laten weten dat ze hun bijdrage niet zullen vergroten. Turkije zal 50 extra adviseurs voor de Afghaanse opleidingscentra en 47 soldaten voor een snelle reactiegroep op de luchthaven van Kaboel leveren.
Het totaal aantal VS-militairen in Afghanistan zal begin volgend jaar waarschijnlijk toenemen tot bijna 16.000. Een nieuwe security force assistance brigade van de landmacht wordt momenteel opgeleid in de VS (Fort Benning in Georgia).
Van de partners zijn er momenteel 6000 soldaten in Afghanistan.
Bronnen: Associated Press (Lolita C. Baldor), Reuters ( Idrees Ali, Robin Emmott), The Washington Post (Dan Lamothe)
UPDATE: 17 november - Er zijn nu rond 14.000 VS-militairen in Afghanistan, rond 3000 meer dan de 11.000 die eerder dit jaar door het Pentagon werden gerapporteerd.
Om de nieuwe Amerikaanse strategie in Afghanistan (VS-adviseurs dichter bij de frontlijn) uit te kunnen voeren zijn 16.000 militairen nodig. Het extra aantal van 2000 moet geleverd worden doordat andere NAVO-landen meer militairen leveren en daarmee VS-troepen die nu met training van het Afghaanse leger bezig zijn vrijmaken voor gevechtstaken. Maar de bondgenoten hebben tot nu toe nog maar 90% geleverd van hetgeen nodig is voor de nieuwe strategie.
Bron: Air Force Times (Shawn Snow)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten