donderdag 26 oktober 2017

Niet vaak vertoond: drie VS-vliegdekschepen in de buurt van Korea

25 oktober - Het vliegdekschip Nimitz (CVN 68) is gisteren gearriveerd in de Pacific, het strijdterrein van de Amerikaanse Zevende Vloot. Dat betekent dat er nu drie VS-vliegdekschepen met hun eskaders in de regio rond Korea rondvaren. De Nimitz kwam uit het Midden-Oosten, waar ze deelgenomen had aan de oorlog tegen ISIS en was formeel op weg naar huis. Maar op 23 oktober was ook de Roosevelt (CVN 71) de Pacific binnengegaan, op weg om de plaats van de Nimitz in het Midden-Oosten in te gaan nemen. Aangezien ook de Reagan (CVN-76, vaste standplaats: Japan) momenteel aktief is rond Korea en deze week voor anker lag bij de havenstad Busan voor vijfdaagse oefeningen met de Zuid-Koreaanse marine zijn er nu tijdelijk drie vliegdekschepen paraat om akties in het kader van de Koreaanse krisis te ondersteunen, zoals dat heet, een gebeurtenis die vrij zelden voorkomt.
Eergisteren vond ook een gezamenlijke raketverdedigingsoefening van Zuid-Korea, de VS en Japan plaats met vier Aegisschepen. Er werd niet met scherp geschoten, alleen computergesimuleerde raketten gevolgd en de informatie gedeeld. Het was de vijfde trilaterale oefening sinds juni vorig jaar.
AANVULLING: De deelnemende destroyers aan deze oefening zijn de Zuid-Koreaanse Yulgok Yil, de Stethem en de Decatur van de VS en de Kirishima van Japan.
Bron: DEBKAfile (Israël)
* Van 3 tot 14 november zal president Trump zijn reis door Azië maken, waarbij hij onder meer China, Japan en Zuid-Korea zal aandoen.
Bronnen: Military.com (Hope Hodge Seck), Yonhap News
UPDATE: 28 oktober - De laatste keer dat drie vliegdekschepen samen hebben geopereerd was in 2007. In totaal zijn er 20.000 marinemensen bij betrokken. De combinatie was gepland in een tijd dat de konfrontatie met China in de Zuid-Chinese Zee belangrijker leek dan het konflikt rond Korea, volgens een woordvoerder. Met drie vliegdekschepen kan de tijd voor onderhoud beter worden overbrugd (een kan maximaal 12 tot 14 uur aan een stuk worden ingezet), zodat vuurkracht rond de klok ook langer dan een week kan worden gegarandeerd.
Bron: Navy Times (Geoff Ziezulewicz, David B. Larter)
UPDATE 2: 29 oktober - US Strategic Command heeft dit weekend een nukleaire B-2 bommenwerper van vliegbasis Whiteman in Missouri op een langdurige verkenningsmissie in de Stille Oceaan gestuurd.
Bron: Japan Times (Jesse Johnson)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten