vrijdag 13 oktober 2017

Schaduwoorlog in Afrika

12 oktober - Naar aanleiding van de hinderlaag in Niger, waarbij vier special forces van de VS sneuvelden, belicht Politico deze geheime oorlog in Afrika, waarbij de VS steeds meer troepen inzetten.
Volgens cijfers van het Pentagon en het Witte Huis is de militaire aanwezigheid van de VS in de Sahel en regio's beneden de Sahara nu - zonder zichtbare parlementaire kontrole - toegenomen tot 1500 militairen, drie keer zoveel als het officiële aantal VS-troepen in Syrië.
In Niger bedraagt het aantal nu 800 (juni: 645; december 2016: 575; 2013: 100). Veel daarvan zijn Groene Baretten, SEALS van de marine en Raiders van de mariniers, maar bij de recente versterkingen gaat het vooral om personeel van de luchtmacht, om het sterk toegenomen aantal drone- en bemande spionagevluchten af te handelen. Operaties worden samen met de lokale Expeditionary Forces of Niger uitgevoerd. De luchtmacht heeft verzocht om 50 miljoen dollar om een landingsbaan in de noordelijke stad Agadez te bouwen.
In het naburige Kameroen waren in juni 300 VS-militairen actief (december 2016: 285). Verder zijn er 410 VS-militairen in DR Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Oeganda en Zuid-Soedan nog steeds bezig met de jacht op het Lord's Resistance Army.
Volgen militaire bronnen vervaagt het onderscheid tussen advies- en vechtmissie, naarmate de Amerikaanse voetafdruk groter wordt en de patrouilles dieper in vijandelijk gebied doordringen.
Bron: Politico (Wesley Morgan, Bryan Bender)
UPDATE: Tsjaad heeft honderden militairen teruggetrokken uit Niger, die daar de lokale strijdkrachten hielpen in de strijd tegen Boko Haram. Een maand eerder had Tsjaad geklaagd dat het door de regering Trump op de zwarte lijst was gezet van landen met een inreisverbod naar de VS. Het terugtrekken heeft vooral gevolgen voor de regio Diffa, die te kampen heeft met aanvallen van Boko Haram vanuit hun basis in Nigeria. Op het hoogtepunt in 2016 had Tsjaad 2000 militairen in Niger.
Bron: Reuters (Boureima Balima, Emma Farg)
Zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten