vrijdag 13 oktober 2017

Turks konvooi gaat Idlib binnen

13 oktober - Volgens een commandant van het Free Syrian Army, Abu Khairo, is gisteren een konvooi van 30 voertuigen, waaronder 16 pantservoertuigen en vijf tanks, en meer dan 100 commando's en special forces van het Turkse leger de Syrische provincie Idlib binnengegaan. Volgens een burgergetuige ging dit via de grensovergang Bab al-Hawa. Het konvooi was op weg naar Sheikh Barakat, een heuvel met uitzicht op grote delen van het noordwesten van Syrië, die in handen zijn van de rebellen, maar ook op de Koerdische enklave Afrin. Daar zouden volgens de Turken observatieposten worden ingericht. Een Koerdische militieman bevestigde dat de Turkse troepen waren gestationeerd in drie steunpunten langs het front tussen Afrin en Idlib.
Op foto's van het persbureau Anadolu waren militaire voertuigen, ambulances en tankauto's zichtbaar bij een dorp in de buurt van de Turkse grensovergang tegenover Bab al-Hawa.
In Syrië werd het Turkse konvooi geëskorteerd door strijders van het Levant Liberation Committee, een coalitie die verbonden is met Tahrir al-Sham, waarvan de kern wordt gevormd door het vroegere filiaal van al-Qaida.
Turkije zei vorige week dat het bezig was met het inrichten van een de-eskalatie zone in Idlib op basis van een overeenkomst met Rusland en Iran.
Bronnen: Reuters (Suleiman Al-Khalidi), Associated Press (Sarah el Deeb and Suzan Fraser)
UPDATE: 15 oktober -  Er zijn nu minstens vier konvooien met gepantserd materieel gestationeerd in het terrein dat gebieden onder Koerdische kontrole scheidt van dat van de rebellen in Idlib. Volgens een militair adviseur van het Free Syrian Army zou het gaan om 200 militairen. Turkse bulldozers zijn versterkte posities aan het opwerpen en observatieposten worden ingericht. Nieuwe versterkingen zijn volgens ooggetuigen gisteren aangekomen aan de Turkse kant van de grens.
Bron: Reuters (Suleiman Al-Khalidi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten