maandag 10 april 2017

Vliegdekschip VS op weg naar Korea

9 april - Het eskader van het vliegdekschip USS Vinson is vanuit Singapore op weg gegaan naar Korea. Het commando van de Derde Vloot heeft bekend gemaakt dat de Vinson niet naar Australische havens zal gaan voor vlootbezoek en oefeningen, zoals oorspronkelijk gepland. Het machtsvertoon heeft te maken met de verwachte nieuwe proef met een Noord-Koreaanse intercontinentale raket.
Tegelijkertijd is uitgelekt dat de National Security Council van de VS een een aantal opties voor de Koreaanse situatie heeft voorgelegd aan president Trump. Daaronder:
- Het plaatsen van VS-kernwapens in Zuid-Korea, waarschijnlijk op vliegbasis Osan, 80 km ten zuiden van Seoel.
- Het uitschakelen van de Nood-Koreaanse leiding (decapitation)
- Plaatsen van strategische bommenwerpers in Guam in combinatie van frekwente oefeningen daarmee boven Zuid-Korea (de huidige politiek).
- Speciale operaties in Noord-Korea (covert action) door de VS en Zuid-Korea om strategische infrastruktuur zoals bruggen  te vernietigen om de verplaatsing van mobiele raketten te verhinderen. Afgelopen jaar kondigde Zuid-Korea de oprichting aan van een speciale eenheid om operaties achter de linies uit te voeren (Spartan 3000)
Daarnaast zijn er gezamenlijke oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger:
- Key Resolve, simulatie-oefening van de commandostruktuur in maart
- Foal Eagle, paraatheids- en ;logistieke oefening is nu aan de gang
- Silent Shark, oefening in onderzeebootbestrijding deze maand
- Nimble Titan, oefening over samenwerking bij raketverdediging, afgelopen maand
Bronnen: Reuters (Idrees Ali), NBC News (
geleide-wapen-destroyers Wayne E. Meyer (DDG 108) en Michael Murphy (DDG 112) en de geleide-wapen-kruiser Lake Champlain (CG 57).
Bron: Navy Times (David B. Larter)
UPDATE: 11 april - Eerder dan de Vinson is de Varyag, het vlaggeschip van de Russiische Pacifische Vloot, aangekomen in de Zuid-Koreaanse haven Pusan, maar dan voor een vlootbezoek en gesprekken met Zuid-Koreaanse marine-officieren. Het schip wordt vergezeld door de tanker Pechenga.
Bron: Pravda
UPDATE 2: 14 april -  Een artikel over de 321ste en 621ste Air Mobility Operations Squadrons, die in het kader van oefening Key Resolve zijn ingezet op vliegbasis Osan in Zuid-Korea en Pearl Harbour op Hawaii,
Ze ondersteunen operaties op het gebied van luchttransport, bijtanken en medische evakuatie. Aan Key Resolve namen 12.800 VS-militairen, 10.000 Zuid-Koreaanse militairen en eenheden uit Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk en Engeland deel
Bron: Air Force Times (Christopher Diamond)
UPDATE 3: 17 april - Na een week lijkt de Vinson niet veel haast te maken. Integendeel, het schip is nog honderden kilometers ten zuiden van Singapore, passeerde gisteren de Straat van Soenda tussen Java en Sumatra en is toch aan het oefenen met de Australische marine - 5000 km van Korea.
Bron: Defense News (Chistopher P. Cavas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten