maandag 9 januari 2017

Indonesië schort militaire samenwerking met Australië op

5 januari - Indonesië heeft volgens een legerwoordvoerder in december de militaire samenwerking met Indonesië waaronder trainingsprogramma's opgeschort. De achtergrond is niet helemaal duidelijk, maar in elk geval zou een Indonesische officier zich hebben gestoord aan Australisch lesmateriaal en opmerkingen die gemaakt werden in een militaire trainingsinstelling in Australië.
De Indonesische special forces eenheid Kopassus traint met de Australische Special Air Service in Perth. Na schendingen van mensenrechten door Kopassus in Oost-Timor in 1999 staakte Australië de training. In 2006 werd de samenwerking hervat in het kader van terreurbestrijding. Afgelopen september vond de eerste gezamenlijke oefening op Australisch grondgebied sinds 1995 plaats in Darwin.
De marines van beide landen zouden volgende maand deelnemen aan internationale oefeningen. Afgelopen november werden plannen bekend voor gezamenlijke militaire patrouilles in de Zuid-Chinese Zee.
De Indonesische veiligheidsminister Wiranto heeft inmiddels verduidelijkt dat de opschorting alleen geldt voor de talencursus, vanwege het lesmateriaal. Mogelijk had het gewraakte materiaal betrekking op Indonesië als eenheidsstaat (de kwesties Oost-Timor en Papua). Ook zegt de Indonesische legerbevelhebber generaal Gatot dat Australië Indonesische officieren probeert te rekruteren als ze op cursus zijn.
Bronnen: BBC News
UPDATE: 9 januari - Achter het incident blijkt een civiel-militair konflikt schuil te gaan. Bevelhebber Gatot blijkt in een machtsstrijd met president Widodo te zijn verwikkeld. Zie het bericht van Reuters (Tom Allard, Kanupriya Kapoor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten