dinsdag 15 december 2015

Pentagon wil keten van overzeese bases tegen ISIS

10 december - Het Pentagon heeft een nieuw plan voor een keten van militaire bases in Afrika, Zuid-West-Azië en het Midden-Oosten om inlichtingen te verzamelen over en aanvallen te ondernemen op ISIS in deze regio's. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen ISIS-filialen die een direkte bedreiging vormen voor de VS en Europa (Libië) en groepen met regionale doelstellingen die ISIS als een soort merknaam zijn gaan voeren (Nigeria, Sinaï). Er is volgens de New York Times een zekere tegenstelling met personages van het State Department die kritiek hebben op de sluipende militarisering van de Amerikaanse buitenlandse politiek.
Er is sprake van vier 'assen' (hubs), waaronder bestaande bases in Djibouti en Afghanistan, met 500 tot 5000 militairen en kleinere 'spaken' (spokes) in landen als Niger en Cameroon. In het Midden-Oosten komt vermoedelijk een as in Erbil, in Noord-Irak. Vliegveldjes voor drones of kleine vliegtuigen zoals in Ethiopië en Burkina Faso kunnen in het netwerk worden opgenomen. De as voor West-Afrika is nog een probleem omdat veel landen daar niet happig zijn op een omvangrijke Amerikaanse militaire aanwezigheid. Een lokatie in het zuiden van Spanje ligt meer voor de hand.
* Veel van wat hier beschreven wordt is al aanwezig, het zal dus gaan om meer financiering, uitbouw van infrastruktuur en langere en omvangrijkere aanwezigheid. De kosten lopen in de miljoenen, voor het Pentagon niet veel geld.
Bron: The New York Times (Mark Mazetti, Eric Schmitt)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten