dinsdag 15 december 2015

Turkije zet een basis op in Irak

7 december - Het Turkse leger heeft op 4 december onuitgenodigd door de Iraakse regering versterkingen gestuurd naar de regio Bashiqa, precies ten noorden van Mosoel waar ISIS zit. Al meer dan een jaar trainen Turkse special forces daar militairen van de Koerdische peshmerga, en de Turkmeense en Arabische bevolkingsgroepen. De eenheid die nu is gestuurd is een 400 militairen sterk bataljon van de 3e Commandobrigade uit Siirt met 25 M-60 A3 tanks. Daarmee wordt van een trainingskamp een permanente militaire basis met in totaal 600 Turkse soldaten gemaakt, aldus Al-Monitor.
Daarnaast had Turkije al een tankbataljon in Bamami in Noord-Irak met detachementen in Amadiya en Suri en een commandobataljon in Kanimasi bij de Turkse grens om grensverkeer van de PKK tegen  te gaan. Met de nieuwste versterkingen is het aantal Turkse militairen in Irak gestegen tot rond 3000, in omvang de derde buitenlandse strijdmacht in Irak na Iran en de VS.
* Volgens twee woordvoerders van de VS tegenover Reuters op 4 december had Turkije toen sinds het op 24 november een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot geen luchtoperaties tegen ISIS in Syrië meer uitgevoerd. De VS dringen niet langer aan, zoals eerder, op een aktievere Turkse rol tegen ISIS.
* De indruk bestaat allerwegen dat Turkije hiermee vooral een sterkere uitgangspositie wil innemen in de volgende fase van de Syrische burgeroorlog.
Bronnen: Al-Monitor (Metin Gurcan), Reuters (Phil Stewart, Warren Strobel)
UPDATE: 14 december - Na hevige protesten van Irak en het aanhangig maken van de zaak bij de VN heeft Turkije bekend gemaakt in het kader van een reorganisatie van de troepenopstelling een aantal troepen uit Bashiqa terug te trekken. Volgens het officiële persbureau Anadolu heeft een konvooi van tien tot twaalf voertuigen het kamp gisteren verlaten op weg naar het noorden, niet duidelijk of ze terugkeren naar Turkije.
Bron: BBC
UPDATE 2: 19 december - Het ministerie van buitenlandse zaken van Turkije heeft na een oproep van president Obama bekend gemaakt "door te gaan" met het terugtrekken van zijn troepen uit Noord-Irak, "gezien de gevoeligheiden aan Iraakse zijde".
Bron:AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten