donderdag 26 maart 2015

Saoedi-Arabië begint militaire kampanje in Jemen

25 maart - Saoedi-Arabië is vannacht begonnen met een militaire operatie in Jemen om de regering van president Hadi  in Sanaa, die was verjaagd door de Houthi-rebellen, weer aan de macht te helpen. De operatie bestaat voor het moment uit luchtaanvallen (bombardementen). De direkte aanleiding voor de operatie lijkt de dreigende val van Aden te zijn geweest, de havenstad aan de toegang tot de Rode Zee.
Saoedi-Arabië zegt op te treden namens een coalitie van een tiental landen, Golfstaten, Egypte, Marokko en Jordanië. Een Saoedisch TV-station heeft gemeld dat een "geallieerd commando" buitenlandse schepen heeft gewaarschuwd om Jemenitische havens te vermijden.
Een woordvoerder van de National Security Council van de VS vertelde aan de New York Times dat de VS logistieke en inlichtingensteun geeft aan de kampanje en dat er een gezamenlijke planningsgroep (joint planning cell) met Saoedi-Arabië wordt opgezet.
Eerder was bekend geworden dat Saoedi-Arabië zwaar militair materieel, waaronder artillerie, had samengetrokken langs de grens met Jemen.
Bronnen: Reuters (Mark Hosenball, Phil Stewart, Matt Spetalnick), The New York Times (Mark Mazetti, David D. Kirkpatrick), Reuters (Sami Aboudi)
UPDATE:  26 maart - Volgens al-Arabya doen naast de Saoedische luchtmacht vliegtuigen van Egypte, Marokko, Jordanië, Soedan, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein mee aan de luchtaanvallen in Jemen. Oman ontbreekt dus. Aanvallen vonden plaats in Sanaa en de naburige vliegbasis al-Dulaimi. De operatie heet Decisive Storm.
Bron: The Guardian (Dan Roberts, Kareem Shaheen)
UPDATE 2: Vier Egyptische marineschepen zijn vandaag het Suezkanaal doorgevaren op weg naar de Golf van Aden om die te beveiligen. Ze kunnen daar vanavond aankomen. Bedoeling is de doorgang tussen Rode Zee en Golf van Aden (Bab al Mandab) te kontroleren.
Bron: AFP
UPDATE 3: Pakistan heeft verklaard dat het een verzoek van Saoedi-Arabië om mee te doen nog in overweging heeft. In de afgelopen weken heeft het een eerder verzoek om Pakistaanse troepen naar het grensgebied te sturen afgewezen. Er zijn overigens al wel Pakistaanse militairen gestationeerd in Saoedi-Arabië. Het aantal en hun taken zijn niet bekend.
Bron: The Wall Street Journal (Saeed Shah, Qasim Nauman)
UPDATE 4: De bijdragen van de afzonderlijke landen (aantallen volgens opgave Al-Arabiya, types volgens Aviation Week):
Saoedi-Arabië: 100 gevechtsvliegtuigen F-15Cs,F-15S',Tornado, Eurofighter
Emiraten: 30 gevechtsvliegtuigen
Bahrein: 15 gevechtsvliegtuigen F-16
Koeweit: 15 gevechtsvliegtuigen F/A-18
Qatar:  10 gevechtsvliegtuigen Mirage
Jordanië: 6 gevechtsvliegtuigen F-16
Marokko: 6 gevechtsvliegtuigen F-16
Soedan: 3 gevechtsvliegtuigen Su-24
Bronnen: Reuters (Reem Shamseddine), Aviation Week (Tony Osborne)
UPDATE 5: 27 maart - Een Pave Hawk helikopter van de special forces van de Amerikaanse luchtmacht heeft twee Saoedische piloten voor de kust ten zuiden van Jemen uit zee gered, nadat ze uit hun F-15 gesprongen waren die een mechanisch defekt had. De F-15 was bezig met een operatie tegen de Jemenitische rebellen. De helikopter kwam uit Djibouti aan de overkant van de Golf van Aden. De reddingsactie werd gekoördineerd door de geleide-wapen-destroyer USS Sterett, waarbij ook het amfibisch tranportschip USS New York was betrokken.
De Saudi Gazette meldt dat de Arabische coalitie van Soedi-Arabië langs de noordelijke grens van Jemen ook Apache helikopters en veldartillerie tegen de Houti's heeft ingezet.
Bronnen: NBC, Associated Press (Lou Kesten), Saudi Gazette (Mishal Al-Otaibi)
De Washington Post (Dan Lamothe) geeft een overzicht van de wapendeals tussen de VS en Saoedi-Arabië van de afgelopen jaren. Tussen oktober 2010 en oktober 2014 werden kontrakten afgesloten ter waarde van meer dan 90 miljard dollar. Het gaat onder meer om de Saoedische versie van de F-15, de F-15SA, Apache en Black Hawk helikopters, nachtzichtapparatuur, houwitsers, Humvees en TOW geleide anti-tankwapens. Aangezien aan de kant van de Houthi's delen van het Jemenitische leger meevechten die ook door de VS zijn uitgerust, zullen Amerikaanse wapens aan  beide kanten een grote rol spelen in deze oorlog.
Jane's Defence Weekly (Firas Abi Ali) brengt een analyse over de inzet van de oorlog (de veiligheid van de zeestraat Bab al Mandab), de beperkingen van een eventueel Saoedisch grondoffensief en de risico's voor een Iraanse interventie (Iran lijkt overbelast en geeft mogelijk prioriteit aan een deal met de VS over nucleaire energie) en de mogelijkheid van een verstoring van de strategische olie- en vrachtroute die langs Jemen loopt.
UPDATE 6: 30 maart - Oorlogsschepen hebben volgens inwoners van Aden een kolonne Houthi's en Jemenitische militairen gebombardeerd, die op weg was naar de zuidelijke havenstad Aden. Ze dachten dat het ging om schepen van de Egyptische marine.
Bron: Reuters (Mohammed Mukhashaf)
UPDATE 7: 1 april - Soedan doet met vier Russische Su-24 Fencer precisiebommenwerpers mee aan de operatie, zo heeft president Bashar op een massabijeenkomst meegedeeld. Beelden van de vliegtuigen op vliegbasis King Khaled zijn in de media verschenen.
Bron: Defense News (Awad Mustafa)
UPDATE 8: 2 april - Tientallen Chinese gewapende bewakers zijn aan land gegaan in de haven van Aden om een evakuatie-operatie te begeleiden, nadat onbekende schutters het vuur hadden geopend op een schip dat bezig was buitenlanders in veiligheid te brengen. De bewakers hebben volgens een havenmeester de haven inmiddels weer verlaten, maar konden niet alle 500 Chinese burgers meenemen. Een eerder bericht dat het om Saoedische en Egyptische militairen zou zijn gegaan lijkt onjuist.
Eerder werd bekend dat drie Chinese marineschepen en militaire transportvliegtuigen naar Aden waren gestuurd voor de evakuatie. China heeft ook aangekondigd zijn deelname aan patrouilles van de piratenbestrijding in de Golf van Aden stop te zetten.
Bronnen: Associated Press, Russia Today
UPDATE 9: 3 april - China stuurt een nieuw marine-eskader naar de piratenbestrijding voor de Somalische kust. Drie schepen met 800 bemanningsleden en special forces zijn vertrokken uit de oostelijke haven Zhousan.
Bron: Associated Press





Geen opmerkingen:

Een reactie posten