zaterdag 14 maart 2015

Russische opmars naar de Noordpool

11 maart - Defense News brengt een artikel over het nieuwe Noordelijke Commando van het Russische leger. Het Northern Joint Strategic Command is op 1 december geaktiveerd. Het is gebaseerd op de Noordelijke Vloot, die is losgemaakt uit het Westelijke Militaire Distrikt en opereert vanuit Moermansk, samen met de daar ook gestationeerde 200ste Zelfstandige Gemotoriseerde Infanteriebrigade. De vloot heeft op papier rond 40 oppervlakteschepen en eenzelfde aantal onderzeeërs. In de praktijk is 40 tot 70% van die schepen niet langer operationeel. Desondanks is het genoeg voor een vijftal forse inzetten in het Poolgebied per jaar, ondersteund door vliegtuigen en helikopters.
Verder wordt er hard gebouwd aan infrastruktuur, een tiental search-and-rescue stations bij de al bestaande 16 zeehavens langs de 22.000 km lange kust. Er komen ook drie nieuwe bases voor de infanterie, op het eiland Wrangel, de Nieuw-Siberische Eilanden en de Franz Josef Archipel. Uit de Sovjettijd dateren nog zes vliegbases, zes andere, oude bases worden gereaktiveerd en een nieuwe gebouwd op de Nieuw-Siberische eilanden. Ten slotte worden er 10 radarstations gebouwd voor de luchtverdediging.
Bron: Defense News (Matthew Bodner)
UPDATE: 18 maart - Het Russische leger is op 16 maart begonnen met grootschalige oefeningen in het poolgebied en andere regio's. Aan de Arctische oefening doen 38.000 militairen, meer dan 50 oppervlakteschepen en onderzeeërs en 110 vliegtuigen mee. De paraatheid van de Noordelijke Vloot en het overbrengen van versterkingen uit Centraal-Rusland naar Nova Zembla en de Franz Josef Archipel wordt op de proef gesteld.
Ook elders in Rusland wordt geoefend. Rond 3000 militairen zijn aan de Siberische kant aktief op het eiland Sakhalin, het schiereiland Kamtsjatka en andere gebieden in het Verre Oosten.
In het zuiden van Siberië wordt geoefend door de luchtmacht op het schietterrein in Buryatia en in het zuidwesten van Rusland door 500 militairen op schietterreinen in de regio Stavropol.
Ten slotte zijn in het kader van de oefening Iskander-M ballistische raketten en zware bommenwerpers Tu-22M3 naar de Russische enklave Kaliningrad tussen Polen en Litouwen gestuurd. Beide systemen kunnen zowel nucleair als conventioneel worden ingezet. De raketten zijn eerder tijdens oefeningen ingezet in Kaliningrad en daarna weer teruggetrokken.
De NAVO op zijn beurt vliegt nu met AWACS verkenningsvliegtuigen vanaf de basis Oerland bij Trondheim in Noorwegen.
Bronnen: Stars and Stripes (Vladimir Isachenkov), Associated Press (Vladimir Isachenkov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten