donderdag 5 maart 2015

Druk oefenprogramma VS-luchtmacht in Europa (ook op de Vliehors)

4 maart - Na de verplaatsing van twaalf A-10 gevechtsvliegtuigen (luchtsteun met zware kanonnen) naar Duitsland in het kader van Operation Atlantic Resolve in februari gaat de Amerikaanse luchtmacht een intensief oefenprogramma in Europa afwerken:
- Dit voorjaar gaan F-16s naar de vliegbases Amari in Estland en Mihail Kogalniceanu in Roemenië.
- Detachementen C-130 vrachtvliegtuigen en F-16s rouleren op de vliegbasis Powidz in Polen.
- F-15s van de Nationale Garde nemen dit voorjaar deel aan oefening Thracian Eagle op de vliegbasis Graf Ignatievo in Bulgarije en van de zomer aan oefening Saber Strike en operaties in de Baltische staten en Polen.
- C-130s oefenen van de zomer op de Bulgaarse en Roemeense bases.
- F-16s van de Nationale Garde en A-10s van de reserve gaan van de zomer naar Bulgarije en Estland om te oefenen.
Niet in het kader van Atlantic Resolve zijn de oefeningen Purple Windmill 2 en Purple Windmill 3 dit voorjaar en van de zomer in Nederland, oefening Eager Lion in Marokko dit voorjaar en oefeningen Anatolian Eagle in Turkije en Arctic Challenge in Noorwegen.
Purple Windmill is een oefening waarbij de Amerikaanse piloten leren te werken met voorwaarts gestationeeerde vuurregelaars (zogenaamde Joint Terminal Attack Controllers - JTAC) tijdens luchtsteun. Een editie van Purple Windmill werd van 9 tot 13 februari gehouden op de Vliehors. Daar namen VS-militairen van 48th Fighter Wing van de Britse basis Lakenheath met F-15Es aan deel evenals Franse militairen.
Bronnen: Air Force Times (Brian Everstine), Royal Air Force Lakenheath (Stephanie Longoria)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten