maandag 10 november 2014

VS verdubbelen troepenaantal in Irak

8 november - President Obama heeft het troepenplafond van de VS in Irak verhoogt met 1500 militairen, meer dan een verdubbeling. De extra-troepen gaan eind van het jaar instromen in Irak en komen bovenop de 1400 VS-militairen die er al zijn. Een groep adviseurs (630 militairen) zal naar de soennitische provincie Anbar worden gestuurd, waar ISIS rond 80% van het gebied kontroleert en het Iraakse leger op sommige plaatsen is teruggedrongen naar belegerde enklave's. Er zullen twee nieuwe "expeditionaire advies- en bijstandscentra" worden opgezet naast de centra in Bagdad en Irbil in Noord-Irak die er al zijn.
De andere groep (870 militairen) gaat in het hele land - Anbar, Irbil, buiten Bagdad en in de religieus gemengde provinci Diyala - Iraakse troepen trainen. Ze worden onder meer gestationeerd op de vliegbasis al Asad in Anbar, het hoofdkwartier van de 7e infanteriedivisie van het Iraakse leger, een plaats die zwaar onder druk staat van ISIS. Ze gaan negen brigades van het Iraakse leger en drie van de Koerdische Peshmerga trainen. Het Pentagon heeft ook aangekondigd dat er 700 trainers worden gestuurd door andere regeringen van de coalitie.
De VS-regering heeft tevens toestemming gevraagd in het huidige fiskale jaar (vanaf afgelopen oktober) om 5,6 miljard dollar extra te mogen uitgeven aan de oorlog ten ISIS, waarvan 3,4 miljard naar de luchtoorlog gaat en 1.6 miljard naar de nieuwe trainingsmissie.
Bronnen: McClatchy (Nancy A. Youssef), Reuters (Phil Stewart, Roberta Rampton), Time

Geen opmerkingen:

Een reactie posten