woensdag 5 november 2014

Russische troepensterkte in en om de Oekraïne

3 november - De Amerikaanse NAVO-bevelhebber in Europa, generaal Breedlove, heeft op zijn perskonferentie enige mededelingen gedaan over de sterkte van het Russische leger aan de grens met de Oekraïne. De generaal ziet al sinds enige tijd rond zeven bataljonsgevechtsgroepen aan de Russische kant van de grens staan. dat aantal is ooit (afgelopen zomer waarschijnlijk) hoger geweest, namelijk rond 18. Hij zei ook dat hij al geruime tijd gerapporteerd had dat het aantal Russische militairen in de Oekraïne zelf tussen de 250 en 300 bedraagt. Dat zijn vooral eenheden en specialisten die zich bezighouden met opleiding en uitrusting van de separatistische troepen.
Een Franse schatting, overigens betrekking hebbend op augustus en vermoedelijk afkomstig van de Franse militaire inlichtingendienst, geeft het aantal Russische troepen in de Oekraïne op als 1000. Dat is allemaal veel minder dan het aantal 5000 dat door andere NAVO-woordvoerders, zoals sekretaris-generaal Rasmussen, destijds werd gemeld.
Bronnen: Perskonferentie Breedlove in het Pentagon, 3 november 2014, Blog Secret Défense (L'Opinion, Jean-Dominique Merchet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten