donderdag 27 november 2014

VS blijven oorlogsmissies uitvoeren in Afghanistan

22 november - Eerder deze maand heeft president Obama een (geheime) order uitgevaardigd die het voor de in Afghanistan blijvende troepen mogelijk maakt om gevechtsoperaties ook tegen de Taliban uit te voeren. Onder drie soorten omstandigheden mag daarbij gebruik worden gemaakt van grondtroepen, bemande vliegtuigen en drones:
1. Contraterrorisme-operaties tegen al-Qaida en andere 'transnationale' terroristische groeperingen (dit was al het geval)
2. Ter bescherming van VS-militairen die bezig zijn met de trainingsmissie.
3. Steun aan de Afghaanse strijdkrachten.
Met name dit laatste is een uitbreiding in vergelijking met wat eerder was voorzien. Het kan gaan om luchtsteun, medische evakuatie of logistieke hulp (troepentransport bijvoorbeeld). Dit zijn wat in het jargon heet de enablers voor het eigenlijke gevechtswerk. De luchtmacht verwacht F-16s, B-1B bommenwerpers en Predator en Reaper dornes ook in 2015 tegen de Taliban te blijven inzetten.
Bronnen: The New York Times (Mark Mazetti, Eric Schmitt), The Washington Post (Karen Deyoung, Missy Ryan), Military Times (Andrew Tilghman)
UPDATE: 25 november - Het VS-leger zal het aantal troepen dat ze in 2015 in Afghanistan laten blijven, vergroten om gaten te vullen die andere deelnemende landen in de NAVO-missie laten vallen, meldt Reuters vanuit bronnen met direkte kennis over de situatie. Het zou kunnen gaan om 1000 extra militairen, het precieze aantal is nog in diskussie. Als deze maatregel niet wordt genomen zou een aantal bases niet langer kunnen worden bezet. Het wordt gezien als een 'overbruggingsoplossing' totdat andere landen hun toezeggingen nakomen.
Bron: Reuters (Jessica Donati)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten