zondag 23 november 2014

Telecommaatschappij werkte samen met GCHQ bij onderscheppen zeekabelverkeer

20 november - Documenten die ter beschikking van media zijn gesteld door Edward Snowden laten zien dat de firma Cable and Wireless (in juli 2012 gekocht door Vodafone) in elk geval tot april 2013 behulpzaam was bij het afluisteren van internetverkeer via zeekabels door het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ). De kodenaam voor Cable and Wireless was Gerontic. Er was full-time een GCHQ-personeelslid bij de firma gestationeerd als projektmedewerker.
Het was zelfs zo dat het bedrijf ruimte huurde bij de firma Reliance Communications uit India op een kabel die van Azië via het Midden-Oosten naar Cornwall liep en vlakbij de transatlantische kabel van Reliance uitkwam. Dit maakte het mogelijk om al het verkeer van de hoofdkabel van Reliance te tappen en door te sturen naar de GCHQ-basis aan de kust van Cornwall in Bude. Het toegangspunt had de kodenaam Nigella.
Vodafone zegt dat GCHQ geen direkte toegang had en dat alles verliep via wettelijke bevelschriften. Het bedrijf incasseerde tientallen miljoenen ponden van GCHQ. Het vermoeden bestaat dat Cable and Wireless van een bevelschrift een lukratief handeltje heeft gemaakt en veel meer deed dan waartoe het verplicht werd.
Bron: Channel 4 (Geoff White)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten