donderdag 23 oktober 2014

Grote tekortkomingen Israël bij tunneloorlog in Gaza

17 oktober - De Israëlische kant Haaretz publiceert een uitgebreid journalistiek onderzoek over de aanval van het Israëlische leger op de tunnels van Hamas tijdens de recente oorlog in Gaza. De konklusie is dat de effektiviteit van het Israëlische optreden in hoge mate werd belemmerd door tekortschietende training van de ingezette troepen en gebrek aan geschikt materieel.
Tijdens de gevechten bezette het Israëlische leger een strook van rond 2 km diep langs de hele Gazastrook aan de grens van het bebouwde Palestijnse gebied om 32 tunnels te vernietigen, die door de inlichtingendiensten waren aangewezen. Maar een gebrekkig operationeel plan in kombinatie met de bovengenoemde tekortkomingen leidde ertoe dat de operatie veel langer duurde dan verwacht werd. Het veiligheidskabinet van de regering was bovendien slecht voorbereid, omdat ze vrijwel al hun tijd hadden besteed aan debatten over de veronderstelde Iraanse dreiging.
Een voorafgaande luchtaanval op de tunneluitgangen belemmerde verder het werk van de grondtroepen, omdat het door de verwoestingen lastiger werd om de loop van de tunnels die ze moesten opblazen te bepalen.
Bron: Haaretz (Amos Harel, Gili Cohen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten