maandag 18 augustus 2014

VS hebben nu bijna 1600 militairen in Irak

14 augustus - Deze week zijn weer extra VS-troepen naar Irak gegaan, 129 deze keer. Het totaal aantal VS-militairen in Irak komt nu op 964. Het laatste kontingent omvat 80 mariniers, die de mogelijkheid moesten onderzoeken van een hulpoperatie voor de Jezidi's, verder special forces, alles vanuit de regio van Central Command. In Erbil zijn nu rond 200 VS-militairen. Op een beveiligd vliegveld in Erbil zijn vier V-22 Osprey's (hybride tussen vliegtuig en helikopter) gestationeerd, samen met gewone helikopters.
Na een verkenning van een kleine ploeg van 20 mariniers en special forces per Osprey op de berg Sinjar werd besloten dat een evakuatie van de Jezidi's op dat moment niet meer nodig was. De Guardian meldde dat op de berg een verlaten vliegveld is dat door de VS tijdens de Irakoorlog werd gebruikt als militaire en inlichtingenbasis. Een klein aantal special forces is ook al langere tijd op de berg aanwezig.
Het aantal gevlogen missies van de Amerikanen bedraagt nu 100 per dag. Ongeveer 30 daarvan betreft bijtanken in de lucht, de rest verkennings- en bombardementsvluchten. De tankvliegtuigen zijn gestationeerd in Incirlik, Turkije. De bombardementen worden uitgevoerd met Predators, F-16s en F-15s (allemaal luchtmacht) en F/A-18s (marine). De gevechtsvliegtuigen komen van Carrrier Air Wing 8 van het vliegdekschip Bush. Luchtmachtbases zijn er in Qatar (379th Expeditionary Operations Group - Al Udeid Air Base) en Koeweit (387th Air Expeditionary Group - Ali Al Salem).  De luchtmacht kan ook B-1B bommenwerpers inzetten die in de regio zijn gestationeerd. Deze hebben een veel grotere bommenkapaciteit.
Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio, David Lerman), Defense One (Ben Watson), The Hill (Kristina Wong), The Guardian (Martin Chulov, Julian Borger, Richard Norton-Taylor, Dan Roberts)
UPDATE: 11 september - President Obama heeft gisteren aangekondigd nog 475 militairen naar Irak tre sturen. Ze komen aan vanaf komende week. Er komen rond 150 militaire adviseurs, onderverdeeld in teams van 12 soldaten, die worden gestationeerd bij brigades en hogere staven van het Iraakse leger. Daarnaast gaat het om 125 militairen om bemande - en gewapende - inlichtingenvluchten te ondersteunen vanaf Erbil. Begin september waren al 350 VS-militairen gestuurd om personeel en ambassadegebouwen in Bagdad te beschermen. Daarnaast ging het toen om een stafonderdeel, medisch personeel, ondersteuning en bemanningen voor helikopters en een luchtliaisonteam. Het totaal aantal Amerikaanse militairen in Irak bedraagt nu rond de 1600.
Bronnen: CNN (Chelsea J. Carter, Jomana Karadsheh), Defense News (Paul McLeary)
Een rapport van de Congressional Research Service (CRS) geeft het volgende overzicht:
19 juni - president Obama stuurt 300 VS-militairen naar Irak. Taak: advies en evaluatie van het Iraakse leger, inlichtingen
10 september - 475 militaire adviseurs extra om het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga te helpen bij hun grondoffensief
2 september - 350 militairen extra om de ambassade en andere VS-bases in Bagdad te beschermen en verkenningsvliegtuigen te bedienen
11 september - Nog 470 militairen voor dezelfde taken.
Dat zou een totaal van 1595 opleveren. Daarbij moeten dan nog het aantal Amerikaanse militairen worden opgeteld dat oorspronkelijk aanwezig was in Bagdad in het kader van de beveiliging van de ambassade en diverse vormen van militaire samenwerking tussen de VS en Irak (bewapening van het iraakse leger)
Bron: CRS-rapport, The “Islamic State” Crisis and U.S. Policy


Geen opmerkingen:

Een reactie posten