maandag 25 augustus 2014

ISIS actief langs de Turkse grens

23 augustus - Dit weekend bewegen kolonnes gepantserde trucks van ISIS zich in de richting van het Turkse grensgebied, rond 100 km ten noorden van Aleppo. ISIS zou het 200 km lange stuk grens weer willen openen als aanvoerroute voor strijders, olie en wapens. Ankara heeft tot nu toe niet veel gedaan om die grens af te sluiten, maar afgelopen januari hadden de Syrische rivalen van ISIS hier een succesvol offensief gevoerd.. Er is over het afsluiten van de grens ook een machtsstrijd gaande tussen de Turkse Nationale Politie en de inlichtingendienst MIT, die meer onder kontrole staat van de zojuist gekozen president Erdogan.
Het stuk grens ligt ter hoogte van Gaziantep, waar een Amerikaanse eenheid met Patriot-raketten is gestationeerd. De vliegbasis Incirlik, waar de Nederlandse eenheid ligt, is meer westelijk.
Bron: The Guardian (Martin Chulow)
UPDATE: 25 augustus - Toeval of geen toeval, vandaag  heeft de Nederlandse regering bekend gemaakt de inzet van Patriot luchtdoelraketten langs de Turkse grens ter bescherming van het Turkse territorium tegen raketten vanuit Syrië met ingang van eind januari 2015 te beëindigen. Als redenen worden aangegeven tekort aan materieel (men is al begonnen de nog in Nederland achtergebleven wapensystemen te kannibaliseren voor reserveonderdelen en niet al het groot onderhoud kan in Turkije plaatsvinden) en personeel. Het is onduidelijk in hoeverre de NAVO van te voren hierover is gekonsulteerd, het besluit wordt echter nu in een voortijdig stadium meegedeeld, zodat de NAVO zich kan bezinnen op een voorziening nu de Nederlandse bijdrage wegvalt.
Bronnen: Reuters (Thomas Escritt), Kamerbrief Inzet Patriot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten