zondag 31 augustus 2014

Egypte en Emiraten vallen milities in Libië aan

28 augustus - De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben een reeks luchtaanvallen uitgevoerd in de Libische hoofdstad Tripoli. Vliegtuigen van de Emiraten voerden de aanvallen uit, waarbij de wapens zouden zijn geladen tijdens een tussenstop in Egypte. Volgens een militiecommandant toonde een serienummer op een niet geëxplodeerde granaat aan dat het ging om Amerikaanse munitie, niet geleverd aan het Libische leger.
Een eerste serie aanvallen (18 augustus) vond plaats op stellingen van rebellerende milities rond het vliegveld, de tweede reeks (22 augustus) trof raketinstallaties, militaire voertuigen en een depot in het zuiden van Tripoli.
De gebruikte vliegtuigen zijn volgens het Franse blad L'Opinion Mirages 2000-9 van de VAE, ondersteund door tankvliegtuigen Airbus A330 MRTT. De Emiraten beschikken over een zestigtal van deze toestellen, die in 2011 ook zijn ingezet tijdens de Libië-oorlog.
Op 27 augustus confereerden de staf-chefs van het Egyptische en het Libische leger in Kaïro over initiatieven van buurlanden om de stabiliteit in Libië te bevorderen, waarbij vermeld werd dat Libië deel uitmaakt van "de strategische diepte van Egypte".
Bronnen: AFP, The Washington Post (Anne Gearan), L'Opinion (Jean-Dominique Merchet), MENA
UPDATE: AFRICOM heeft het plan om vanaf de zomer Libische militairen te gaan trainen in Oost-Europa uitgesteld tot in elk geval volgend jaar. Egyptische media melden dat Egypte tijdens het bovengenoemde bezoek van de Libische staf-chef hulp en training voor het Libische leger heeft aangeboden.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten