woensdag 13 augustus 2014

Oekraïense troepen ontruimen deel van de grens

12 augustus - In een opmerkelijk gedetailleerd artikel meldt The Daily Beast dat het Oekraïense leger de laatste dagen troepen heeft teruggetrokken van een 100 km lang stuk van de Russische grens in de buurt van Sverdlovsk. Het betreft de Sektor D van ATO, de 'anti-terrorisme operatie' van het Oekraïense leger. Hier waren hun troepen drie weken lang omsingeld. Op 6 augustus is een deel van deze troepen uitgebroken en hebben zich gevoegd bij de hoofdmacht, waarbij Sektor D werd ontruimd. Hoe groot de verliezen waren voor de geslaagde uitbraakpoging is niet duidelijk.
De ingesloten militairen waren van de 72ste, 24ste en 51ste gemechaniseerde brigades, de 79ste luchtmobiele brigade, het derde regiment special forces en de staatsgrensbewaking. Tot de 72ste behoorden ook een aantal Oekraïense militairen die, toen ze in het nauw kwamen, de Russische grens overgingen vanwaar ze binnen een paar dagen werden geretourneerd.
Een en ander betekent dat een aantal grensovergangen nu weer beschikbaar komen voor bevoorrading van de Oost-Oekraïense rebellen vanuit Rusland.Voor een eventuele ontzetting van Donetsk kan het pas op termijn betekenis hebben. Een eventuele Russische invasie wordt er in de ogen van The Daily Beast gemakkelijker door.
Bron: The Daily Beast (Pierre Vous)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten