dinsdag 15 oktober 2013

Meeste grote drones in Europa geïmporteerd

8 oktober - De Wall Street Journal brengt een overzichtsartikel over de aanschaf van grote drones door de Europese legers Het blijkt dat de meeste worden geïmporteerd uit de VS of Israël.
Frankrijk heeft besloten bij General Atomics twaalf nieuwe Reaper drones voor verkenning aan te schaffen. De Britse luchtmacht vliegt met een squadron van vijf Reapers die bediend worden vanuit een basis in Nevada.
De projekten van de Europese industrie voor grotere drones kwijnen enigszins weg. Het Franse Dassault is (samen met bedrijven uit Italië, Zweden, Spanje, Griekenland en Zwitserland) niet verder gekomen dan het testen van een prototype van de nEUROn. In Engeland mag BAE een demonstratiemodel van de gevechtsdrone Taranis niet testen in het Britse luchtruim, zodat ze moesten uitwijken naar Australië. Duitsland wilde de Amerikaanse Global Hawk van Northrop Grumman verder ontwikkelen, maar die drone mag nergens in Europa vliegen en het projekt is geschrapt.
Afgelopen juni zijn EADS, Dassault en Finmeccanica wel gestart met een lobby bij de regeringen voor een gezamenlijke Europese verkenningsdrone. Het betekent dat de eerdere samenwerking van Dassault met BAE op dit gebied (de Telemos) kennelijk op een laag pitje staat.
Bron: The Wall Street Journal (David Pearson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten