zaterdag 5 oktober 2013

CIA voert steun aan Syrische rebellen op

3 oktober - De geheime operatie van de CIA om 'gematigde' Syrische rebellen te trainen lijkt tot nu toe tamelijk kleinschalig. De Washington Post, die zich zoals gewoonlijk beroept op anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid, zegt dat dit jaar in totaal minder dan 1000 bevriende rebellen zijn opgeleid. De nu voorgenomen uitbreiding zal het aantal op enkele honderden per maand brengen. De operatie gaat uit van een blijvende patstelling waarbij de Amerikaanse training "voldoende is om er voor te zorgen dat de politiek gematigde, door de VS gesteunde rebellen niet verliezen, maar niet genoeg om ze te laten winnen."
De afgelopen weken zijn extra trainers van de Special Activities Division, de paramilitaire tak van de CIA die vooral bestaat uit kontraktanten en ex-special forces, naar Jordanië gestuurd. Het gaat om basisinfanterietraining van vier tot zes weken.
Plannen om de trainingen veel grootschaliger te laten plaatsvinden onder regie van het VS-leger, zijn tot nu toe doodgelopen. Een probleem is of Jordanië wel toestemming zou geven voor een veel grotere Amerikaanse militaire voetafdruk, die dan ook niet langer geheim zou zijn. Daarnaast is er in de VS een wet, genoemd naar senator Leahy, die militaire training verbiedt als de ontvangers zich schuldig maken aan schending van mensenrechten.
Bron: The Washington Post (Greg Miller)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten