dinsdag 8 oktober 2024

Pentagon versterkt in het Midden-Oosten

1 oktober - De VS verplaatsen drie squadrons van de luchtmacht naar het Midden-Oosten om tegenmaatregelen van Iran tegen het Israëlische offensief in Libanon af te schrikken, aldus de Wall Street Journal. Het aantal F-15E, F-16 en A-10 gevechtsvliegtuigen wordt zo vergroot met telkens een squadron. Daarnaast zijn er sinds augustus F-22s in de regio om eventueel luchtoverwicht te kunnen bereiken. F15Es en F-16s speelden een grote rol bij het neerhalen van Iraanse drones tijdens een eerdere konfrontatie in april. F-16s van de basis in Aviano (510 Fighter Squadron) en F-15Es uit North Carolina (335 Fighter Squadron) werden vanaf april ingezet. De werkwijze is dat al aanwezige eenheden langer blijven en gekombineerd worden met aflossende eenheden.

Ook het vliegdekschip Abraham Lincoln met F-35Cs en F/A-18E/Fs blijft in de regio, terwijl de Harry S. Truman sinds afgelopen week daarnaar op weg is. Er kan dan één vliegdekschip in het oosten van de Middellandse Zee worden gestationeerd en één in de Rode Zee. Een Amfibische Parate Groep is ook sinds juni in de Middellandse Zee met 2000 mariniers en matrozen van de 24ste Marine Expeditionary Unit. Daarbij hoort het amfibisch aanvalsschip Wasp (LHD-1) met AV-8 Harriers, V-22 Osprey en tiltrotors.

Bronnen: Wall Street Journal (Lara Seligman, Michael R. Gordon, Alexander Ward), Air Force Magazine (Chris Gordon)

AANVULLING: De Truman (CVN-75) wordt vergezeld van de geleide-wapen-destroyers Jason Dunham (DDG-109) en Stout (DDG-55) en de geleide-wapen-kruiser Gettysburg (CG-64). Er zijn ook drie destroyers in de Middellandse Zee, De Bulkeley (DDG-84), de Arleigh Burke (DDG-51) en de Cole (DDG-67). In de Rode Zee zijn twee destroyers, de Michael Murphey (DDG-112) en de Frank E. Petersen Jr. (DDG-121).

Bron: USNI News (Heather Mongilio)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten