dinsdag 20 augustus 2024

VS-marine wil bouwen op de Cocoseilanden

6 augustus - De US Navy heeft in het kader van het Pacific Deterrence Initiative zijn oog laten vallen op een Australische lokatie op de Cocoseilanden. Het gebied bevindt zich een flink stuk ten westen van het Australische continent en in de buurt van een olieroute naar China vanuit de Indische Oceaan. De marine heeft een aanbesteding uitgeschreven voor aanleg van infrastruktuur die eventueel ook de 2000 Amerikaanse mariniers op de Noord-Australische vliegbasis Darwin (de Darwin Marines Rotational Force) kan ondersteunen. Momenteel wordt het Australische vliegveld op het eiland uitgebreid om onderzeebootjagende P-8A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen te kunnen ontvangen. Deze plaats is dichter bij de strategische Straat van Malakka dan de VS-marinebasis op Diego Garcia.

Het Pacific Deterrence Initiative  (PDI) is tegen China gericht en vergelijkbaar met het European Deterrence Initiative (EDI) van 2014. In het kader van het programma zijn er ook bouwprojekten op de Filipijnen, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea (totaal ter waarde van 2 miljard dollar).

Bronnen: The Defense Post (Joe Saballa), Reuters (Kirsty Needham)

VS hebben tientallen bases in het Midden-Oosten

6 augustus - Nick Turse telt 64 bases, garnizoenen en gedeelde installaties van de VS in het Midden-Oosten, waarvan een groot aantal op geheime lokaties, sommige niet permanent aktief. Ze variëren van kleine gevechtsbuitenposten tot gigantische vliegbases in dertien landen: Bahrein, Egypte, Irak, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Hun vijanden weten deze plaatsen vaak wel te vinden, de laatste jaren zijn minstens 14 ervan aangevallen met drones, raketten, mortieren en ballistische geleide wapens voor de korte afstand. Sinds 17 oktober vorig jaar leidde dat tot minstens 145 Amerikaanse slachtoffers (militairen en kontraktanten).

Volgens het Pentagon waren er in 2023 meer dan 30.000 VS-militairen gestationeerd in het Midden-Oosten. In juni waren er meer dan 3800 in Jordanië (anti-ISIS, regionale stabiliteit), 2300 in Saoedi-Arabië (lucht- en raketverdediging en steun voor de US Air Force), 2500 in Irak (adviseurs en trainers), 900 in Syrië (operaties met lokale milities) en 75 in Libanon (contra-terreur). De aantallen variëren in de loop van de tijd. Een vliegdekschip kan bijvoorbeeld 5-6000 bemanningsleden aan boord hebben.

Bron: The Intercept (Nick Turse)   

dinsdag 13 augustus 2024

Banden tussen programma van Israëlische aanslagen en geheime dienst VS

9 augustus - James Bamford werpt bij The Nation aan de hand van de onthullingen van Edward Snowdon enig licht op de betrekkingen tussen de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en de Israëlische SIGINT National Unit (ISNU), ook wel bekend onder de naam Unit 8200. In de geopenbaarde documenten wordt vermeld dat deze relatie waarschijnlijk de belangrijkste is van het Third Party Program van de NSA. Ten tijde van de oorlog met Hezbollah (2006) was tijdelijk een liaison officier van de NSA gestationeerd bij de ISNU. Deze berichtte dat de Israëlische dienst zo goed was 'ingeplugd' bij de inlichtingendiensten van de VS dat het soms lastig was om ze ook maar een stap voor te blijven. De Israëli vroegen verder voortdurend om zeer geavanceerde tijdsgebonden inlichtingen om gerichte moordaanslagen mogelijk te maken (geolocaties). De wet verbood VS-diensten deze te verstrekken maar de Israëli zetten de Amerikanen onder zware druk om een uitzondering te maken. Uiteindelijk werd een compromis bereikt: het Office of the Director of National Intelligence van de VS (ODNI) vaardigde een kader uit voor de besluitvorming hierover dat de parameters en methodes vaststelde voor hetgeen met de Israëli kon worden gedeeld op het gebied van doelbepaling, geolocatie en rapportage door menselijke bronnen.

Bron: The Nation (James Bamford)

maandag 5 augustus 2024

VS sturen vloot en meer gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten (UPDATE)

3 augustus - Het Pentagon versterkt luchtmacht en marine van de VS in het Midden-Oosten in verband met de dreiging van een grotere oorlog. Een extra squadron F-22 gevechtsvliegtuigen, een aantal kruisers en destroyers met geleide wapens om ballistische raketten te onderscheppen en zo nodig meer op land gestationeerde systemen voor raketverdediging (zoals Patriots) gaan daarheen. Het vliegdekschip Abraham Lincoln - nu in de oostelijke Pacific - gaat de Theodore Roosevelt in de regio aflossen hetgeen ook de optie openlaat van twee vliegdekschepen met hun eskaders in de brandhaard. Schepen in de Middellandse Zee verplaatsen zich naar het oosten, dichter bij de Israëlische kust.

Naast rond 80 gevechtsvliegtuigen heeft het Pentagon al meer dan een dozijn oorlogschepen in de regio. De Roosevelt met 40 F/A-18 Super Hornets en F-35s is nu in de buurt van de Arabische Golf. De Parate Amfibische Groep van het aanvalsschip Wasp met 30 vliegtuigen en helikopters en 4500 mariniers en matrozen bevindt zich in de oostelijke Middellandse Zee.

De F-22s voegen zich bij de al drie aanwezige gevechtssquadrons van het Pentagon in het Midden-Oosten. Central Command beschikt daar al over F-15E Strike Eagles, F-16 Fighting Falcons en A-10 Thunderbolts II (voor luchtsteun aan grondtroepen). 

De nu aanwezige schepen (@MenchOsint):

ARG Wasp (LHD-1 met de New York (LPD-21), De Oak Hill (LSD-51) en het transportschip Patuxent (T-AO 201)

De Mount Whitney (LCC-20) kan dienst doen als commandoschip

Vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN-71) met de Halsey (DDG-97), de Danile K. Inouye (DDG-118) en de Russell (DDG-59)

Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt, Helen Cooper), Air & Space Forces (Chris Gordon)

UPDATE: 12 augustus - Het Pentagon heeft de met geleide wapens uitgeruste onderzeeër Georgia (SSGN-729) naar het Midden-Oosten gestuurd. De Georgia kan BMG-109 Tomahawk kruisraketten afvuren en ploegen special forces van de marine (SEALS) afzetten. Het vliegdekschip Roosevelt is door de Straat van Hormuz op weg naar de Perzische Golf, vanwaar ze ook vuurden tijdens de Golfoorlog van 1991. Ze zullen zeker enkele weken samen met de Lincoln in het Midden-Oosten zijn.