maandag 5 augustus 2024

VS sturen vloot en meer gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten (UPDATE)

3 augustus - Het Pentagon versterkt luchtmacht en marine van de VS in het Midden-Oosten in verband met de dreiging van een grotere oorlog. Een extra squadron F-22 gevechtsvliegtuigen, een aantal kruisers en destroyers met geleide wapens om ballistische raketten te onderscheppen en zo nodig meer op land gestationeerde systemen voor raketverdediging (zoals Patriots) gaan daarheen. Het vliegdekschip Abraham Lincoln - nu in de oostelijke Pacific - gaat de Theodore Roosevelt in de regio aflossen hetgeen ook de optie openlaat van twee vliegdekschepen met hun eskaders in de brandhaard. Schepen in de Middellandse Zee verplaatsen zich naar het oosten, dichter bij de Israëlische kust.

Naast rond 80 gevechtsvliegtuigen heeft het Pentagon al meer dan een dozijn oorlogschepen in de regio. De Roosevelt met 40 F/A-18 Super Hornets en F-35s is nu in de buurt van de Arabische Golf. De Parate Amfibische Groep van het aanvalsschip Wasp met 30 vliegtuigen en helikopters en 4500 mariniers en matrozen bevindt zich in de oostelijke Middellandse Zee.

De F-22s voegen zich bij de al drie aanwezige gevechtssquadrons van het Pentagon in het Midden-Oosten. Central Command beschikt daar al over F-15E Strike Eagles, F-16 Fighting Falcons en A-10 Thunderbolts II (voor luchtsteun aan grondtroepen). 

De nu aanwezige schepen (@MenchOsint):

ARG Wasp (LHD-1 met de New York (LPD-21), De Oak Hill (LSD-51) en het transportschip Patuxent (T-AO 201)

De Mount Whitney (LCC-20) kan dienst doen als commandoschip

Vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN-71) met de Halsey (DDG-97), de Danile K. Inouye (DDG-118) en de Russell (DDG-59)

Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt, Helen Cooper), Air & Space Forces (Chris Gordon)

UPDATE: 12 augustus - Het Pentagon heeft de met geleide wapens uitgeruste onderzeeër Georgia (SSGN-729) naar het Midden-Oosten gestuurd. De Georgia kan BMG-109 Tomahawk kruisraketten afvuren en ploegen special forces van de marine (SEALS) afzetten. Het vliegdekschip Roosevelt is door de Straat van Hormuz op weg naar de Perzische Golf, vanwaar ze ook vuurden tijdens de Golfoorlog van 1991. Ze zullen zeker enkele weken samen met de Lincoln in het Midden-Oosten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten