vrijdag 29 september 2023

VS hervatten sommige dronevluchten vanuit Niger [UPDATE]

14 september - Het Pentagon heeft verklaard dat sommige bemande en onbemande vluchten van de Amerikaanse luchtmacht vanuit Niger zijn hervat. Het gaat daarbij om vluchten om de veiligheid van VS-troepen in de regio te beschermen. De ruimere vluchten, die verband houden met operaties voor terreurbestrijding, zijn nog steeds opgeschort in tegenstelling met wat het hoofd van de Amerikaanse luchtmacht voor Europa en Afrika, generaal Hecker, een dag eerder had gesuggereerd.

Tot de recente staatsgreep waren de bases in Niger het belangrijkste uitgangspunt voor Amerikaanse patrouilles door bewapende drones. Inmiddels is het Pentagon op zoek naar nieuwe lokaties hiervoor, als diplomatiek overleg met de junta geen resultaten oplevert. De missies die nog gevlogen worden leveren ook minder data op, omdat personeel en materieel van de basis bij de hoofdstad is verplaatst naar vliegbasis 201, 920 km verder naar het noordoosten. Dat is verder weg van sommige inzetgebieden, waardoor de drones vanwege brandstoftekort eerder moeten terugkeren. De verplaatsing had te maken met de onzekere situatie in de hoofdstad. 

* De Amerikanen, die de coup nog niet als zodanig hebben veroordeeld, lijken toch graag te willen blijven in Niger terwijl Frankrijk inmiddels heeft bekend gemaakt zijn militairen uit het land terug te trekken.

Bronnen: Military Times (Tara Copp), Defense One (Audrey Decker)

UPDATE: Volgens een bericht van CNN (8 september) zouden er plannen bestaan om tot de helft van 1100 Amerikaanse militairen teug te trekken uit Niger. Een besluit hierover is nog niet genomen. Het zou vooral gaan om een capaciteitskwestie, die ontstaat door de koncentratie van de troepen op de kleinste van de twee bestaande bases.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten