dinsdag 19 september 2023

Mobiel onderhoudspakket voor Reaperdrones in Europa

13 september - C4isnet bericht over een demonstratie van een mobiel lanceer- en onderhoudspakket voor MQ-9A Reaper drones op de Poolse vliegbasis Miroslawiec. Dit maakt het voor de Reaper gemakkelijker om bijvoorbeeld bij slecht weer uit te wijken naar een groot aantal bases. In Europa vliegt dit type drone vanuit twee vaste Europese bases: vliegbasis Larissa in Griekenland en de 71ste Air Base op vliegveld Campia Turzii in Roemenië. Van daaruit vinden verkenningen plaats aan de oostflank van de NAVO en boven de Zwarte en Baltische Zee.

Op de Poolse vliegbasis is de 12e Unmanned Aerial Vehicle Base van de Poolse luchtmacht gevestigd. Het personeel dat de Reapers bedient komt van de 435ste Contingency Response Group op de Duitse vliegbasis Ramstein.

Als in de toekomst een MQ-9 landt op de Poolse basis hoeft het onderhoudspersoneel alleen ingevlogen te worden omdat al het noodzakelijke materieel al aanwezig is. Dit pakket is het satellite launch and recovery package (SLR-P). Daarbij hoort een draagbaar kontrolestation, een karretje, een tractor om de drone naar een hangar te te rijden en middelen om bij te tanken. Bij ingewikkelder zaken zoals een lekke band of motorpech moet de drone worden vervoerd naar de thuisbasis. Het pakket maakt uitwijken bij slecht weer mogelijk, maar ook bijtanken van de drones dichter bij de frontlijn.

Bron: c4isrnet.com (Vivienne Machi) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten