vrijdag 22 september 2023

Northern Command voert een operatie uit in het Poolgebied [UPDATE]

14 september - Special forces van het Northern Command van het VS-leger hebben in augustus een operatie uitgevoerd op St Lawrence eiland in de Beringzee, 80 km van het Russische vasteland. Het eiland hoort bij Alaska. De operatie werd ook uitgevoerd op Shemya eiland, dat een onderdeel is van de Aleoeten Archipel (eveneens grotendeels van de VS). Operatie Polar Dagger gaat vooral over de Amerikaanse capaciteit om lucht en zee in het Poolgebied in de gaten te houden. Special forces op land, zee en in de lucht moeten daarbij in de Beringzee samenwerken. Op Shemya is een vliegveld dat ook een link tussen de special forces en de conventionele krijgsmachtdelen kan vormen. Het draait er vooral om dat de militairen op de grond inlichtingen kunnen uitwisselen met de luchtmacht die ook luchtsteun moet leveren.

Dit was de tweede editie van Polar Dagger, uitgebreider dan vorig jaar. Het transportschip John P. Murtha (LPD 26) en de voor luchtsteun gespecialiseerde AC-130 van de luchtmacht waren nu ook betrokken.

Het Pentagon heeft in 2022 een speciaal bureau ingericht om een nieuwe arctische strategie te ontwikkelen. Het moet een antwoord zijn op de Russische reglementering van het toenemende scheepvaartverkeer via de Noordelijke Zeeroute (waar de VS het niet mee eens is) en de aandrang van China om een rol te gaan spelen in het Poolgebied.

Bron: Defense One (Patrick Tucker)

UPDATE: 22 september - Een team van de SEALS (speciale troepen van de marine) ingedeeld bij Naval Special Warfare Goup 2 nam deel aan de operatie en werkte samen met het transportdok Murtha om kritische infrastruktuur in de regio de beschermen. De SEALS vertrokken van de Murtha in snelboten op weg naar Shemya eiland, rond 1900 km vanaf Anchorage (Alaska). Daar voerden ze een patrouille uit over-the-beach (dus in het binnenland) om vervolgens per helikopter te vertrekken.  MH-60M Black Hawks helikopters van het 160ste Special Operations Aviation Regiment (landmacht) voerden deze exfiltratie uit.

Bron: Navy Times (Geoff Ziezulewicz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten