23 december - De Japanse defensiebegroting zal met 20% stijgen tot 55 miljard dollar, terwijl het land honderden Amerikaanse Tomahawk kruisraketten gaat plaatsen in afwachting van lange-afstands kruisraketten van eigen makelij, die allebei doelen in China en Noord-Korea kunnen bereiken. De nu beschikbare raketten kunnen alleen doelen dichterbij Japans gebied treffen tot 200 km afstand. De aanschaf van de Tomahawks staat centraal in het begrotingsplan voor 2023 dat door het kabinet Kishida is goedgekeurd. Een verdere 830 miljoen dollar wordt uitgegeven aan Amerikaanse uitrusting en software om de raketten te lanceren, technologie-overdracht en training. Het vijfjarenplan voor defensie kost in totaal 325 miljard dollar. Japan zou dan waarschijnlijk de derde in grootte worden wat betreft de defensie-uitgaven na de VS en China.
De vorige week aangekondigde nieuwe offensievere Nationale Veiligheidsstrategie houdt de ambitie in om over te gaan tot een counterstrike strategie, dat wil zeggen de capaciteit om de militaire middelen van de tegenstander uit te kunnen schakelen als deze op het punt staat om aan te vallen (pre-emptief).
Tomahawks zullen in 2026 en 2027 worden geplaatst op geavanceerde van Aegis radars voorziene destroyers met verticale lanceerinrichtingen om doelen op land te kunnen bestoken. Verder zal Japan meer Noorse Joint Strike Missiles (bereik 500 km) voor F-35A gevehtsvliegtuigen en Lockheed Martin Jolint Air-to-Surface Standoff Missiles (bereik 900 km) voor gemoderniseerde F-15s aanschaffen. Beide zijn standoff wapens, die kunnen worden afgeschoten buiten het bereik van de vijandelijke luchtverdediging.
Bovendien is er besloten om in het kader van de counterstrike strategie ook lange-afstandsraketten te kopen om vanaf onderzeeërs te kunnen lanceren. Er wordt daarbij gedacht aan een verbeterde versie van de Japanse Type-12 anti-scheepsraket (bereik 1200 km) en de Tomahawk kruisraket (1600 km). Hiertoe moeten de bestaande onderzeeërs eveneens worden uitgerust met een verticale lanceerinrichting. De Tomahawk zou dienen als tussenoplossing tot de Type 12 is omgebouwd tot een kruisraket tegen landdoelen. Dat is naar schatting pas over tien jaar het geval.
Bronnen: Associated Press (Mari Yamaguchi), The Defense Post (Inder Singh Bisht), The Washington Post (Michell Ye Hee Lee, Ellen Nakashima)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten