dinsdag 17 januari 2023

Russische marine in Novorossiysk vaart uit

11 januari - Een groep Russische oorlogsschepen heeft vandaag de haven Novorossiysk aan de Zwarte Zee verlaten. Daarbij onder meer drie verbeterde onderzeeërs van de Kilo-klasse en het landingsschip Pyotr Morgunov, het grootste amfibische schip in de Zwarte Zee.
Het landingsschip is na de aanval op de brug naar de Krim wel gebruikt voor de bevoorrading van Sebastopol, omdat de kapaciteit van de brug nog steeds beperkt is. Het is gissen wat de Russische vloot nu van plan is. Mogelijk is het alleen een paraatheidsoefening. De thuishaven ligt niet onder het bereik van de Oekraïense vliegende drones, maar wel van de maritieme drones (onbemande boten met explosieven). Een andere mogelijke verklaring is dat er een grote operatie op komst is. De Kilo's zijn eerder gebruikt voor aanvallen met Kalibr kruisraketten, maar niet met dit aantal. Het landingsschip zou wijzen op een amfibische operatie. Het artikel van Naval News suggereert het veroveren van een landbrug naar Transdniestrië, een strook land langs Moldavië ten westen van Oekraïne, waar vanaf het eind van de Koude Oorlog een onderdeel van het Russische leger is gevestigd. Lijkt op dit moment niet zo waarschijnlijk, een inlichtingenmissie of bescherming van het landingsschip kan ook nog een rol voor de onderzeeërs zijn.
Bron: Naval News (H.I. Sutton)

AANVULLING: Op 22 december deed zich een vergelijkbare intensivering van marine-activiteiten voor rond de marinebasis Sebastopol. Op basis van open bronnen, waaronder analyse van beelden van de Sentinel 2 observatiesatelliet van het European Space Agency was te zien hoe een Kilo onderzeeër terugkeerde naar de basis, vergezeld van (waarschijnlijk) een Raptor snelboot en een Mi-8 helikopter. De laatste twee zijn er om de onderzeeërs te beschermen tegen de maritieme drones. De onderzeeërs dolen vermoedelijk Sebastopol aan om nieuwe Kalibr raketten te laden. Naval News gaat er vanuit dat in tegenstelling tot het begin van de oorlog de Russische Zwarte Zeevloot vrijwel in hun havens was opgesloten vanwege de dreiging van drones en antischeepsraketten. Dit afgezien van incidentele lanceringen van Kalibrs. Dat patroon zou dan eind december zijn veranderd.


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten