dinsdag 3 januari 2023

Russische elektronische oorlogsvoering in Oekraïne

24 december - Tot de spaarzame successen van de Russische oorlog in Oekraïne behoren de activiteiten van de troepen die zijn belast met elektronische oorlogsvoering (EOV), zo meldt Forbes op basis van een rapport van het Britse Royal United Services Institute (RUSI). Alleen hadden deze Russische onderdelen in het begin moeite het tempo van de troepenbewegingen bij te houden. Ze werken namelijk het beste als de operateurs ruim de tijd hebben om hun apparatuur op te stellen en de verschillende funkties op elkaar af te stemmen. Maar vanaf eind april en toen de terugtrekking van de Russische troepen uit de omgeving van Kyiv voltooid was, begonnen ze goede resultaten te bereiken, vooral tegen de Oekraïense drones.
De Russische apparatuur - TORN en SB-636 Svet KU voor de ontvangst van radiosignalen, RB-341V Leer-3 die Orlan-10 drones met stoorzenders kombineert met een commandowagen op een truck, R-934B Sinitsa radiostoorzenders en R330Zh Zhitels die satellietverbindingen blokkeren - waren voor het uitbreken van de oorlog al bekend bij de OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne. Ze signaleerden een snelle toename van het storen in 2021.
De Oekraïense brigades en divisies waren voor het opsporen van Russische troepen om hun artillerie in te seinen aangewezen op twee type drones: kleine quadcopters en octocopters en grotere drones met vleugels zoals de Turkse Bayraktar TB-2. Toen de Russische stoorzenders op stoom kwamen leden de Oekraïners hierbij grote verliezen. De gemiddelde levensverwachting van een quadcopter was drie vluchten, van een gevleugelde drone zes vluchten. In totaal was maar een derde van de drone-inzetten succesvol. Rond de zomer waren volgens het RUSI 90% van de Oekraïense drones neergeschoten of neergestort. Het resultaat was dat hun vuurkontrole gekompliceerd werd en hun artillerie minder nauwkeurig.
Bron: Forbes (David Axe)
ZIE OOK: RUSI, Preliminary Lessons in Conventional Warfighting from Russia’s Invasion of Ukraine: February–July 2022

Geen opmerkingen:

Een reactie posten