vrijdag 22 oktober 2021

Vijf landen stellen EU-interventiemacht voor

21 oktober - Duitsland, Nederland, Portugal, Finland en Sloveniƫ stellen voor om de bestaande Battlegroups (BGs) van de EU uit te bouwen tot een Europese snelle interventiemacht. Paraatheid, beschikbaarheid, inzetbaarheid en competentie van de BGs moet worden opgevoerd. Ruimte- en cyberoorlog moeten aan het takenpakket worden toegevoegd en het geheel moet worden voorzien van special forces en strategisch luchttransport.
Voor het mandaat kan (voor het eerst) gebruik worden gemaakt van artikel 44 van het Verdrag van Lissabon. Via dit artikel kan de Raad van ministers de uitvoering van een militaire missie toevertrouwen aan den groep landen, in de praktijk een 'Coalition of the Willing'.
De omvang van het interventieleger moet zodanig zijn dat het in theorie een militaire operatie zoals die van de VS bij de evakuatie uit Kaboel zou kunnen uitvoeren. De VS hadden daarvoor rond 6000 militairen nodig. De landcomponent van de voorgestelde Europese interventiemacht zou volgens de plannen de sterkte van een brigade kunnen hebben. Dat kan tot 5000 soldaten reiken (een versterkte brigade).
De twee huidige BGs hebben samen een sterkte van 3000, maar er zijn tot nu toe grote problemen geweest om de eenheden ook werkelijk te vullen.
Het nieuwe voorstel is vervat in een nota, waarover het Duitse persbureau DPA beschikt. Daarin staat: "De jongste gebeurtenissen in Afghanistan hebben opnieuw aangetoond dat de EU in staat moet zijn (..) robuust en snel te handelen". De titel van het paper is "Meer paraatheid, meer flexibiliteit, meer samenwerking - samen op een nieuw niveau van EU-krisismanagement." Het zal aan de orde komen in het kader van de bespreking van het zogenaamde Strategische Kompas van de EU, waarover in het komend voorjaar moet worden besloten
Bron: Der Standard (Oostenrijk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten