vrijdag 9 april 2021

Wapenleveranties en troepenopbouw rond de Oekraïne (UPDATE)

7 april - De laatste twee weken hebben drie wapenleveranties van de VS naar de Oekraïne plaatsgevonden in combinatie met Russische troepenopbouw langs de grens en op de Krim. Volgens de website Insider staan er nu het grootste aantal Russische troepen aan de grens sinds de uitbraak van het konflikt in Oost-Oekraïne in 2014.
Op 25 maart kwam 350 ton militaire vracht uit de VS aan in Odessa op het vrachtschip Ocean Glory. Daarbij waren 35 Humvee SUV lichte pantserwielvoertuigen. Op 2 april bracht een C-17A Globemaster III transportvliegtuig vanaf de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland militaire lading naar Kiev. Zo'n Globemaster kan 77 ton vracht vervoeren. Twee dagen later landde een andere C-17A in Lviv in het westen van het land. Begin maart is bekend geworden dat de VS in fiscaal jaar 2021 125 miljoen dollar militaire hulp aan Kiev geven en nog 150 miljoen afhankelijk van militaire hervormingen. Later dit jaar zal met vijf NAVO-landen de oefening Cossack Mace plaatsvinden en samen met de VS Rapid Trident en Sea Breeze.
Bron: Newsweek (Brendan Cole)
AANVULLING: Over de Russische troepenopbouw meldde de New York Times eind maart vanuit officiële bron het aantal van 4000 militairen langs de grens, ongeveer de sterkte van een brigade. De Oekraïense schattingen liggen zoals te verwachten valt veel hoger (25 Taktische Bataljonsgroepen extra).
Volgens Izwestia zou de Russische 56ste Luchtlandingsbrigade op 30 maart het garnizoen op de Krim hebben versterkt. Er zijn ook nogal wat berichten op social media over aanvoer van versterkingen per spoor en met konvooien over de weg (deels vanuit Rostov). Rusland claimt een geplande paraatheidsoefening, een voor de hand liggend etiket gezien de situatie, maar ook normaal in april. De vraag is dan of extra onderdelen zijn gemobiliseerd (56ste Luchtlandingsbrigade?)
* Vooralsnog lijkt het op pressie van beide kanten op een onderhandelingsproces dat weer op gang moet komen met een nieuwe VS-president aanwezig. Een ongeluk zit echter bij dit soort toestanden in een klein hoekje.
Bron: Institute for the Study of War (Mason Clark)
UPDATE: 8 april - Janes (van Jane's Defence Weekly) meldt op basis van open bronnen troepen van de volgende eenheden uit het Centrale Militaire Distrikt verplaatst of op weg naar de grens: 74ste en 35ste Gemotoriseerde Brigades, 120ste Artilleriebrigade, 6e Tankregiment.
Als bewapening naast tanks en pantserinfanterievoertuigen 2S19 MSTA-S 152 mm gemechaniseerde artillerie, TOS-1A en BM-27 Uragan 220 mm MRLS (Multiple Rocket Launch Systems) die het grensdistrikt Voronezh per trein binnenkwamen. Verder noemen ze in Voronezh de inzet van Iskander ballistische raketsystemen voor korte afstand die waarschijnlijk horen bij de 119e Geleide-wapen-brigade uit Sverdlovsk.
Een afwachtgebied is ingericht op een oefenterrein ten zuiden van de stad Voronezh, uitgerust met het P-260T Redut-2US verbindingssysteem (alleen gebruikt boven het niveau van brigade) en een veldhospitaal. In de Krim en in de naburige regio Krasnodar is er een vergelijkbare troepenopbouw met BMP-3 pantserinfanterie en 2S4 Tyulpan 240 mm gemechaniseerde mortieren. In dat geval komen de eenheden van het Zuidelijke Militaire Distrikt (Kaukasus). Er is inmiddels begonnen met oefenen (de officiële reden van de aanwezigheid van deze troepen). Janes analyseert dat het vooralsnog niet gaat om een offensieve troepenopbouw, maar noemt de concentratie wel de grootste in dit gebied sinds 2015.
Bron: Janes (Thoman Bullock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten