donderdag 15 april 2021

US Army Europe gaat schieten over grote afstand

13 april - Het Pentagon ziet af van de door president Trump aangekondigde troepenvermindering in Duitsland. Integendeel, aan het garnizoen Wiesbaden van US Army Europe & Africa (de landmachthoofdkwartieren zijn onlangs gekombineerd) worden 500 soldaten extra toegevoegd van twee nieuwe onderdelen:
1. De Multi Domain Task Force (MDTF) Europe (vanaf half september) is de tweede van een reeks experimentele gevechtseenheden die op basis van nieuwe taktieken en moderne technologie operaties gaan uitvoeren over grote afstand. Daarbij wordt onder meer gewerkt met hypersonische geleide wapens, kunstmatige intelligentie en cyber- en elektronische oorlogsvoering. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk twee MDTFs in de Pacific komen, ééń in Europa, één in het Noordpoolgebied en één voor 'mondiale interventies'. De eerste MDTF staat in de VS (Fort Lewis bij een brigade raketartillerie), maar oefent veel in de Pacific. MDTF Europe zal voorlopig eveneens zijn gebaseerd op raketartillerie, waarvoor het HIMARS-systeem (tot 300 km) beschikbaar is.
2. Het Theater Fire Command (vanaf half oktober) is een hoofdkwartier dat aanvallen met geleide wapens over veel grotere afstanden moet coördineren dan de gebruikelijke hoofdkwartieren. De middelen die voor US Army beschikbaar komen zijn de PrSM (Precision Strike Missile) voor bereik van meer dan 480 km (geschikt voor HIMARS), de op land gebaseerde [Tomahawk kruisraket met] MRC (Mid Range Capability) met een bereik van 1600 km en de hypersonische LRHW (bereik geheim, maar vermoedelijk intercontinentaal). Als prototype moeten deze wapens in 2023 worden ingevoerd bij het arsenaal van de MDTFs. Overigens is er een felle konkurrentie voor budget hierover met de bommenwerpers van de luchtmacht.
Ten slotte blijven de VS op die lokaties die eerst zouden worden overgedragen aan Duitsland: Mainz Kastel Station en Housing en het Dagger Complex in Darmstadt.
Bronnen: Breaking Defense (Sydney J. Freedberg Jr.), Associated Press (Robert Burns)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten