woensdag 28 april 2021

Polen neemt deel aan NAVO-operatie in Turkije

20 april - Polen heeft vandaag een kontingent troepen naar Turkije gestuurd in het kader van de 'verzekeringsmissie' (assurance mission) van de NAVO aldaar. De NAVO besloot in 2015 tot een pakket maatregelen (Tailored Assurance Measures Turkey - TAMT) om Turkije te vrijwaren van de regionale uitwerking van de Syrische burgeroorlog. Sinds 2012 liep toen al de NAVO-operatie Active Fence waarbij raketten voor luchtverdediging van NAVO-landen in de buurt van de zuidelijke grens werden geplaatst. Nederland heeft een aantal jaren met Patriotraketten aan deze missie deelgenomen. Een en ander heeft overigens niet verhinderd 
dat Turkije in Syrië heeft geïntervenieerd en een deel van dit land heeft bezet.
Het NAVO-pakket bestaat uit patrouilles van de vloot AWACS radarvliegtuigen van de NAVO in de omgeving, marine-activiteiten in de oostelijke Middellandse Zee, inlichtingen- en verkenningsoperaties en het delen van informatie.
De Poolse bijdrage houdt steun in voor de Turkse maritieme patrouilles in de Middellandse en Zwarte Zee met een M28 Bryza patrouillevliegtuig en samenwerking met NAVO-marine-eskaders (Standing Naval Groups) in de regio. 80 Poolse militairen worden ingezet. Het vliegtuig hoort bij de Marineluchtvaartbrigade uit Gdynia en heeft als thuisbasis de marinevliegbasis in Siemirowice. De NAVO-operatie wordt gecoördineerd vanuit NATO Maritime Command in Northwood (Engeland).
Bronnen: NAVO persbericht, Ministerie van defensie Polen

AANVULLING: In het kader van TAMT werden bijvoorbeeld in november 2020 Britse Typhoon gevechtsvliegtuigen uit Schotland tijdelijk gestationeerd op de Turkse basis Konya.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten